Arheolozi world glazbe

Putumayo u potrazi za autentičnom hrvatskom glazbom

storper
arhivska fotografija
16.12.2009.
u 15:23

Diskografska kuća pokrenuta je 1993. u vrijeme kad je termin "world glazba" bio prilična nepoznanica, a naziv je dobila po rijeci i dolini u Južnoj Americi.

– Još nisam dobio puno hrvatske glazbe, ali vrlo sam zainteresiran da nastavimo izdavati vaše izvođače na našim kompilacijama – tvrdi za Večernji list Dan Storper, vlasnik poznate diskografske kuće “Putumayo”, specijalizirane za world glazbu na čijim su se kompilacijama dosad pojavila naša dva izvođača: Tamara Obrovac (“Women Of The World”) i “Cubismo” (“Afro Latin party 2005”).

Potencijal kompilacija

Diskografska kuća pokrenuta je 1993. u vrijeme kad je termin world glazba bio prilična nepoznanica, a naziv je dobila po rijeci i dolini u Južnoj Americi.

– To je predivno mjesto u kojem sam kupio neke rukotvorine – objašnjava Storper – a sam naziv može se prevesti dvojako: prvo, kao naziv za čaplju, a drugo kao mjesto gdje izvire rijeka. Oduvijek sam volio glazbu iz raznih dijelova svijeta, ali tvrtka je pokrenuta kad sam čuo odličnu afričku grupu u parku Golden Gate u San Franciscu, a nakon toga čuo kako u jednoj od mojih međunarodnih trgovina svira neka heavy metal grupa. Nisam te “teškaše” mogao izdržati pa sam počeo tražiti primjereniju vrstu glazbe za trgovine; zaključio sam da postoji veliki potencijal u kompilacijama.

Svjetske meke

Što je tvrtka postajala poznatija, to joj je bilo lakše osigurati prava za objavljivanje željenih izvođača i pjesama, što je uvijek najveći problem kod kompilacija. Njihova najpopularnija izdanja sadrže glazbu iz uobičajenih svjetskih meka: Kube, Brazila, Francuske i Italije, a popularne su im afričke zbirke poput “Acoustic Africa” i “Women Of Africa” te izdanja džeza i bluesa.

U zemlji u kojoj često volimo govoriti o jedinstvenosti naših klapa, ali i njihovoj anonimnosti izvan granica, zanimljivo je čuti od čovjeka koji se bavi world glazbom koje su predispozicije potrebne za uspjeh lokalne glazbe na svjetskoj razini.

– Za albume posvećene pojedinačnim zemljama ili regijama jako je važno da imaju izuzetnu glazbu i da za njih postoji određeno globalno zanimanje. To nam omogućava i da naša izdanja dođu do većeg broja turista, primjerice u Meksiku ili Africi. Regiju Balkana dosad smo zastupali s nekoliko pjesama na kompilacijama “Gypsy Groove” i “Gypsy Caravan”, ali planiram objaviti još nekoliko albuma iz istočnoeuropske regije i potrudit ću se da sve što vrijedi i od hrvatske glazbe bude u našim arhivima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije