Croatia rediviva ča-kaj-što

Sprema se 34. izdanje svehrvatske jezično-pjesničke smotre na Braču

Oliveat iz 2023. Dražen Katunarić i dr. Drago Štambuk
Ivo Cagalj/PIXSELL
06.08.2024.
u 10:49

Pjesnici će se u petak 9. kolovoza 34. put za redom okupiti u Selcima na Braču na smotri Croatia rediviva ča-kaj-što

U Selcima na otoku Braču održat će se 34. svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što. Obilježavajući 81. godišnjicu paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske (9. kolovoza 1943) Croatia rediviva dogodit će se ove godine na sam kataklizmički spomendan, u petak,  9. kolovoza 2024. u 21 sat. Izim Selaca koja su najviše stradala i pretvorena su u ruševine, spaljeno je i pet inih bračkih mjesta (Novo Selo, Gornji Humac, Pražnica, Pučišća,  Bol). Prelijepi kameni gradić, usprkos herojskim naporima domoljubnog načelnika Općine Selca Ivana Štambuka da spriječi fašističko paljenje, uništen je u potpunosti i postade obilježen zauvijek. Od spomenutog barbarskog čina nije se nikada potpuno oporavio i još uvijek je gradić s brojnim ruševinama i ruševnim palačama, biserima kamenoklesarske tradicije.

Manifestaciju Croatia rediviva utemeljio je dr. Drago Štambuk 1991. godine (uoči Krvavog Uskrsa, 30. ožujka) gradeći  je na ideji trojednosti hrvatskoga jezika i Zlatnoj formuli ča-kaj-što koja je uz dugogodišnje promicanje na njegov prijedlog, a uz podršku svih relevantnih hrvatskih institucija, proglašena 29. studenoga 2019. kulturnim dobrom RH i stavljena na Nacionalnu listu zaštićene nematerijalne baštine (Rješenje br. Z-7412) te postade temeljem Zakona o hrvatskome jeziku, izglasanom u Hrvatskom saboru u siječnju 2024.

Smotru podržavaju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a njezini organizatori su Udruga Croatia rediviva i Općina Selca. Jednog od nastupajućih pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča- kaj- što) ovjenčava se Maslinovim vijencem pa dotični/a postaje poeta oliveatus. Trideset i troje dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu Stjepana Radića, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevu ili ovjenčanikovu izboru. Njih 30 predstavljeni su svojim stihovima i u šest knjiga Maslinovih vijenaca, u svakoj po pet, pod uredništvom i u izboru utemeljitelja smotre.

Oliveati su, redom, od 1991: Zlatan Jakšić, Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Petar Gudelj, Sonja Manojlović, Tatjana Radovanović, Mate Ganza, Joško Božanić, Mladen Machiedo, Milko Valent, Zoran Kršul, Igor Zidić, Ante Stamać, Branimir Bošnjak, Ernest Fišer, Veselko Koroman, Delimir Rešicki, Tomislav Domović, Zvonimir Sutlović, Mile Stojić, Mirna Weber, Ivan Kramar, Vera Grgac i Dražen Katunarić.

Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, u petak, 9. kolovoza u 21 sat. Večer započinje pozdravnim govorom utemeljitelja Drage Štambuka i čitanjem pjesme Maslina Vladimira Nazora, te obraćanjima načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića i visokih gostiju. Slijedi otkrivanje ploče prošlogodišnjeg oliveata Dražena Katunarića, s osvrtom Sanje Knežević na njegovo djelo i autorovo govorenje vlastitih stihova, te nastup pjesničkih sudionika. U pauzi vijećanja i izbora ovjenčanika – kraći je glazbeni program (iranski lirski tenor Reza Fekri Kenazeh), nakon čega utemeljitelj ovjenčava Maslinovim vijencem 34. omaslinjenika/cu čija će se ploča naknadno podići na Zid od poezije.

Sredinom događanja spomenut ćemo se nedavno preminulog kolege i prijatelja, nezboravnog pjesnika i ovjenčanika Luka Paljetka koji je 20 puta sudjelovao na  smotri i uvelike doprinio njenom ugledu. Također ćemo obilježiti i 100. godišnjicu rođenja našeg čakavskog barda, Selčanina Zlatana Jakšića. O njemu će zboriti njegova bivša studentica i profesorica Sveučilišta u Zadru Sanja Knežević, a najavit će i knjigu Sabranih Zlatanovih pjesama koja izlazi na jesen kao i njen sadržaj, uz recitiranje nekoliko Zlatanovih pjesama (Knežević, Štambuk).

Nastupaju: Dražen Katunarić, Sibila Petlevski, Davor Grgurić, Acija Alfirević, Tomislav Marijan Bilosnić, Sanda Hržić, Darko Rundek, Silvija Buvinić, Sanja Mošić, Vlasta Vrandečić Lebarić, Drago Štambuk, Ante Žderić, Sanja Knežević, Hrvojka Mihanović Salopek, Reza Fekri Kenazeh, Stanko Jerčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije