Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj mandata

Što će HNK Zagreb ponuditi u novoj sezoni?

Leo Mujić
Foto: pixsell
1/3
16.06.2013.
u 22:17

Kazališno vijeće stoga nije raspisalo novi natječaj jer je ispalo iz proceduralne igre. A u ringu je ipak ostao ponovno izabrani gradonačelnik Bandić. Hoće li on dati četrdesetak milijuna kuna za kazalište u kojem nema nikakvih ovlasti?

Što se više bliži kraj drugog intendantskog mandata Ane Lederer (krajnji rok je 1. rujna ove godine), to iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu dolaze obavijesti o sve atraktivnijim premijerama. Nakon atraktivne baletne premijere sa tri koreografije (kada se pred zagrebačkom publikom poklonio i jedan Nacho Duato), Drama HNK počela je pokuse za jesenju premijeru predstave „Na dnu“ Maksima Gorkog. Redatelj je Paolo Magelli koji već godinama nije režirao u Hrvatskoj, a uz ansambl Drame HNK-a, kao gosti nastupaju Pjer Meničanin u ulozi Mihajla Ivanova Kostiljeva, te regionalna glumačka zvijezda, Bogdan Diklić u ulozi Glumca. Premijera je predviđena za 4. listopada. No, Drama HNK-a će u Udinama 12. srpnja otvoriti Mittelfest, ove godine posvećen i hrvatskom ulasku u Europsku uniju i to sa koprodukcijskim projektom „Michelangelo“ kojeg prema Krleži režira Tomaž Pandur. U zagrebačkoj Laubi proteklih je dana uz Pandurovu prvu izložbu slika ansambl predstave održavao i otvorene probe. Zagrebačka premijera je 1. rujna, na dan službenog isteka mandada sadašnje uprave u kojoj su uz Anu Lederer i Irena Pasarić (Balet), Sanja Ivić (Drama) i Branko Mihanović (Opera).

Sadašnje vodstvo do kraja ove godine isplaniralo je i po jednu opernu i baletnu premijeru. Tako će Ivan Leo Lemo režirati „Ivicu i Maricu“ Engelberta Humperdicka, a premijera će se održati 25. listopada. U baletu će Leo Mujić raditi koreografiju baleta „Ana Karenjina“ P. I. Čajkovskog s premijerom krajem studenog ove godine. A što je s upisom pretplate?

_ Zbog svima poznatih okolnosti ove godine nismo, nažalost, bili u mogućnosti početi s upisom pretplate za narednu sezonu sredinom lipnja, a što smo usustavili prije tri godine. Istina je da svakodnevno dobivamo upite naših najvjernijih pretplatnika, a njih stotinjak već je rezerviralo svoja uobičajena mjesta unaprijed, bez uvida u program. U ovoj sezoni koja ide kraju imali smo 4115 pretplatnika, a s obzirom na nove okolnosti, teško je predvidjeti njihov broju slijedećoj sezoni. No, program za slijedeću sezonu smo osmislili i 1. rujna započinje upit pretplate _ veli nam Stela Telebuh Stazić, poslovna ravnateljica HNK-a.

A izbor novog intendanta trenutno je u pat poziciji. U saborskom prvom čitanju je dopuna Zakona o kazalištu po kojem će intendanta HNK ubuduće birati Vlada na prijedlog ministra (tj. ministrice) kulture bez ikakvog utjecaja zagrebačkog gradonačelnika koji snosi 49 posto troškova matičnog hrvatskog kazališta. Kazališno vijeće stoga nije raspisalo novi natječaj jer je ispalo iz proceduralne igre. A u ringu je ipak ostao ponovno izabrani gradonačelnik Bandić. Hoće li on dati četrdesetak milijuna kuna za kazalište u kojem nema nikakvih ovlasti?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije