KINOPREMIJERA Nacionalno blago

Suvremeni Indiana Jones

ekr-indiana-txt.jpg
import
20.01.2005.
u 14:53

National Treasure, pustolovina, 135 min., SAD, 2004.; Disney/Continental; R: John Turteltaub; G: Nicolas Cage, Diane Kruger, Justin Bartha, Sean Bean, Jon Voight, Harvey Keitel

Priča o pustolovu-intelektualcu Benjaminu Franklinu Gatesu koji drevno blago neprocjenjive vrijednosti traži u američkim velegradovima današnjice razrješavajući staromodne zagonetke i skrivalice poput tajne karte narisane "nevidljivom tintom", poprilično je tipično ostvarenje iz radionice neumornog hollywoodskog producenta Jerryja Bruckheimera, dinamičan i neštedimično produciran razbibrižan akcijski vrtuljak iz razreda njegovih boljih proizvoda kakvi bijahu "Pirati s Kariba", "Nestali za 60 sekundi", "Državni neprijatelj" ili "Armageddon".

Osim odličnim ritmom, razmjerno duhovitim dijalozima i vještim pretakanjem indianajonesovske bajkovitosti u sadašnjost, "Nacionalno blago" može se podičiti i nenametljivom težnjom za kakvim-takvim promicanjem pozitivnih vrijednosti - glavni likovi nisu bezglavi i pohlepni akcijski junaci željni krvi i osvete koji se za ostvarenje ciljeva služe mišićima i vatrenim (ili hladnim) oružjem, nego plemeniti i velikodušni ljudi koji snagu pronalaze u inteligenciji i, ponajprije u obrazovanju.

Naravno, kako je riječ o komercijalno usmjerenom hollywoodskom akciću, sve je to - baš kao i usputno navođenje nekih važnijih trenutaka američke povijesti - izvedeno poprilično površno i brzopotezno, no u toj neizbježnoj kategoriji filmske industrije takve su namjere nesumnjivo dobrodošlije od uobičajenih pucnjava i natjeravanja bez glave i repa. (J. H.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije