Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN

Tportalovu nagradu dobila je Tea Tulić, autorica romana "Strvinari starog svijeta"

Zagreb: Tea Tulić dobitnica je tportalove nagrade za najbolji hrvatski roman
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
19.06.2024.
u 10:55

U utorak je u Met Butique Hotelu održana svečana dodjela tportalove nagrade za najbolji hrvatski roman, a u konkurenciji su se našli i "Sezona berbe" Magdalene Blažević, "Potop" Damira Karakaša, "Slučaj vlastite pogibelji" Kristiana Novaka te "Knjiga za Maju" Marka Tomaša

Tea Tulić, riječka književnica, članica žirija međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae te neformalne riječke književne skupine RiLit, dobitnica je ovogodišnje tportalove nagrade za najbolji hrvatski roman, dodijeljene u utorak u Met Butique Holetelu, a njezin roman nosi naslov "Strvinari starog svijeta". 

Kratki nagrađeni roman "Strvinari starog svijeta" pripovijeda o kćeri i ocu koji ostavaruju brižan odnos na brodici okruženi morem, sve dok otac ne počne halucinirati te mora u bolnicu. Komične situacije u ovom se romanu smjenjuju sa sjetnim raspoloženjima, a sve je prožeto simbolizmom i naturalizmom. 

Tulić se istaknula još 2011. godine kada je svojom prvom proznom knjigom "Kosa posvuda", koja je prevedena na više europskih jezika, osvojila nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina. "Kosa posvuda" priča je o obitelji, točnije ženskoj liniji nona-majka-kći i suočavanju s majčinom bolesti, a iako potresan i emotivan, ovaj roman obiluje britkim zapažanjima, uvrnutim, luckastim pristupom životu i smrti, lucidnim crticama, humorom i domišljatošću koji doprinose lakoći te užitku čitanja. 

Za ovogodišnju se nagradu najboljeg hrvatskog romana natjecao čak 51 naslov, a žiri književne nagrade tportala u kojemu sjede prevoditeljica i pjesnikinja, a ujedno i predsjednica žirija, Vanda Mikšić, kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, kazao je kako su teškom mukom došli do pobjednika. Od 51 naslova, izbor polufinalista sužen je na 11, a u samom finalu u utorak našlo se pet autora. 

- Mislim da bi svaki od finalista koji danas ovdje sjedi realno zaslužio tu nagradu. Već je i širi izbor od 11 naslova koje smo odabrali, pokazatelj kvalitete i vitalnosti hrvatske prozne književnosti, a jednako tako i bez namjere da stvar relativiziramo, doista moram ponoviti da je svaki od ovih pet romana koji su se našli u finalu doista jedinstven - rekla je predsjednica žirija Vanda Mikšić. 

U konkurenciji petero finalista našli su se i "Sezona berbe" Magdalene Blažević, "Potop" Damira Karakaša, "Slučaj vlastite pogibelji" Kristiana Novaka te "Knjiga za Maju" Marka Tomaša, a dobitnici Tei Tulić novčanu je nagradu od 10 tisuća eura te audioizdanje knjige na platformi Book&zvook uručila ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministatsrva Nevena Tudor Perković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije