1963.-2010.

U 47. godini umro Satoshi Kon, sjajni japanski animator

Satoshi Kon (1)
Foto: Satoshi Kon
1/3
26.08.2010.
u 13:50

Rak gušterače prerano je odnio genija anime, autora filmova kao što su Perfect Blue, Millenium Actress, Tokyo Godfathers i Paprika te kultne animirane TV serije Paranoia Agent.

Rodom iz Kushira na otoku Hokkaidu, Satoshi Kon studirao je slikarstvo, a u svijet manga i anima ušao je kao asistent velikana Katsushira Otoma, autora "Akire", čiji je utjecaj bio vidljiv u Satoshijevim djelima.

Počeo je i pisati scenarije, a kao redatelj debitirao je filmom "Perfect Blue" iz 1997., koji je ispao toliko kvalitetan da je na polovici rada na filmu odlučeno da ne ide ravno na video nego u kinoprikazivanje. U svim svojim filmovima (osim krimi-priče "Tokyo Godfathers") bavio se pomicanjem granica između stvarnosti i snova te preispitivanjem ispreplitanja jave i sna.

Uz uobičajeni anime-repertoar zgodnih curica, emotivnih robota, futurističkih gradskih prizora i iskazivanja fascinacije kreativnom i destruktivnom moći tehnologije, njegova djela oblikovale su umjetničke, likovne i sineastičke tradicije daleko šire od suvremene japanske pop-kulture.

Nagla smrt toga iznimnog umjetnika, koji je svoj zadnji film "Paprika" dovršio 2006., ožalostila je ne samo ljubitelje anime-žanra, nego i sve štovatelje kvalitetnoga umjetničkoj izražaja u bilo kojoj formi.

Njegovo zadnje (nedovršeno?) djelo, film "Yume-Miru Kikai" ("Stroj za snove"), "film ceste u kojem su svi junaci roboti" namijenjen mlađoj publici, trebalo bi se naći u kinima 2011.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije