sad(iti) je bitno

Umjetnošću protiv sječe šuma: Dolje s Medvednicom! Želimo nesmetan pogled na Alpe!

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL
1/3
20.05.2021.
u 10:15

Ispred Doma HDLU postavljena je umjetnička instalacija autorice Lucije Žuti.

Umjetnička instalacija “SADiti je bitno” autorice Lucije Žuti unatoč jučerašnjoj kiši predstavljena je ispred Doma HDLU na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Instalaciju je producirala udruga Domino u sklopu programa “Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa” koji su osmislili Goethe-institut Kroatien i Subversive Festival. Njihov program obilježava stotu godišnjicu rođenja Josepha Beuysa, jednog od najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća.

– Ovim se radom referiram na Beuysov rad koji se zove 7000 hrastova, odnosno gradska šuma umjesto gradske uprave, a zanimljivo je što se u Hrvatskoj na sedam lokacija trenutačno najviše ruše i uništavaju šume, a to su Medvednica, Velebit, Petrova, Žumberačka i Moslavačka gora, Bilogora i šume iznad Bibinja – rekla je umjetnica, koja je na svakome od sedam trupaca napisala na koju se lokaciju odnosi.

Lucija Žuti završila je preddiplomski studij Grafike s pohvalom cum laude, u klasi Mirjane Vodopije te je 2018. godine upisala diplomski studij Grafika na ALU u istoj klasi. Do sada je imala dvije samostalne izložbe i jedan performans.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Uz natpis „SADiti je bitno“, kraj svakog trupca se nalazi i natpis s izmijenjenom verzijom logotipa Hrvatskih šuma kraj kojeg piše „Dolje s Medvednicom! Želimo nesmetan pogled na Alpe!“ čime se parafrazira slogan studentske pobune iz osamdesetih protiv vrlo skupe obnove zgrade opere u Zürichu, a koji je glasio: „Dolje s Alpama! Nesmetan pogled na Sredozemlje!“ Time umjetnica postavlja pitanje hoćemo li i mi uskoro masovnom sječom šuma imati nesmetan pogled na Alpe, Karpate ili Sredozemlje. Lucija Žuti nada se da će ovim performansom doprijeti do Hrvatskih šuma, koje su većinski vlasnik šuma na području Hrvatske.

– Hrvatske šume imaju najveću moć u rušenju tih šuma te mali građani nemaju preveliku ulogu u donošenju odluka. Iako ovo nije instalacija koja će donijeti neko rješenje, trebala bi ukazati na neke promjene koje su bitne da se dogode u pristupu Hrvatskih šuma prema masovnoj sječi naših šuma – upozorava autorica.

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Instalacija je postavljena u razdoblju između dvaju krugova lokalnih izbora, pa se tako u performansu krije i poruka za HDZova kandidata za gradonačelnika grada Zagreba, Davora Filipovića.

– Sloganom SADiti je bitno se referiram i na HDZ-ov slogan “Sad je bitno”, što mi je bilo važno jer je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba ujedno i predsjednik nadzornog odbora Hrvatskih šuma, a u njihovoj kampanji nije bilo nekih ekoloških poruka – rekla je Lucija Žuti.

Instalacija će biti postavljena do ponedjeljka 24.5., kada će se projekt zaključiti u 18 h u Dokukinu KIC okruglim stolom na temu gospodarenja šumama i mogućnostima direktnog građanskog aktiviranja, što uključuje i umjetničke akcije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije