Cest is d'Best je najstariji i najveći ulični festival u Hrvatskoj koji se u Zagrebu neprekidno održava od 1997., a u posljednjih desetak godina značajno je proširio program te je zauzeo i vrlo važno mjesto na međunarodnoj festivalskoj sceni, istaknuli su organizatori.
Glavne festivalske pozornice ove će godine biti na Zrinjevcu te Trgu Europe i Cvjetnom trgu, a građani će nastupe cirkuskih, likovnih i glazbenih umjetnika također moći doživjeti u Bogovićevoj, Gajevoj, Praškoj i Tkalčićevoj ulici.
Indija je zemlja partner ovogodišnjeg festivala pa će predstavljanje dijela indijske kulture biti prezentirano na samom početku Cest is d Besta u srijedu, 19. kolovoza, prilikom festivalske povorke. Iste večeri, festival će otvoriti glazbenik Stjepan Jimmy Stanić na Zrinjevcu, koji će večerima biti rezerviran za plesnjake i nastupe.
Program za najmlađe i ove će godine biti na Zrinjevcu gdje će svakoga dana od 10 sati biti organizirane likovne, eko i edukativne radionice, a kasnije će svi posjetitelji moći učiti osnovne cirkuske vještine poput žongliranja, vrćenja koluta, hodanja po žici ili plesa na svili.
Za djecu će biti organizirane kazališne, lutkarske i cirkuske predstave, a svim posjetiteljima bit će dostupni sportski rekviziti za rekreaciju i zabavu na travi.
Na Trgu Europe bit će smještena pozornica na kojoj će nastupati Bosak & The Second Hand Band (četvrtak), Mangroove (petak), Ljetno kino (subota) te elektronski duo Cura & Dečko (nedjelja). Svi koncerti počinjat će u 21 sat.
Cvjetni trg u poslijepodnevnim će satima posjetiteljima ponuditi nekoliko sati svirke u "režiji" uličnih svirača na tzv. "tepih pozornici", dok su večernji sati rezervirani za nastupe cirkuskih umjetnika. Ove godine festival će ugostiti desetak stranih i stotinjak domaćih glazbenih, likovnih i scenskih umjetnika.
I ove će godine biti održana PluTrka - utrka pasa i vlasnika, Utrka smetlara u trokolicama, Pastelizacija i nekoliko drugih zabavnih akcija.
Bit će manji broj ugostiteljskih kućica, ali organizatori naglašavaju da će odabir hrane biti zanimljiv, s naglaskom na zdravoj hrani.