Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje u NY

Velika američka avantura: Perforacije se sele u La Mamu!

'perforacije5_nnn_kul_180211'
Foto: ''
1/3
18.02.2011.
u 20:06

U kultnom kazalištu od 11. do 21. ožujka predstavljaju se Buljan, Frljić, BADco., Zorica...

Godinu dana nakon što su glumci ZKM-a i članovi benda TBF s Buljanovom "Garažom" gostovali u kultnom newyorškom kazalištu La Mama, domaći umjetnici u njega se vraćaju u velikom stilu.

Festival Perforacije u ožujku će tijekom deset dana u La Mami predstaviti ukupno 12 predstava iz cijele regije, za što će na put potegnuti čak 60 umjetnika!

Hrvatske produkcije

Među hrvatskim (ko)produkcijama tu su BADco. s "Polu-interpretacijama" Nikoline Pristaš, zatim Ivica Buljan i Mini Teatar s nagrađivanom predstavom "Ma & Al" u kojoj glumi Senka Bulić te performeri Željko Zorica i Petra Kovačić koji će svoje radove predstaviti u jednoj večeri.

Slovensko Mladinsko gledališče na put se sprema s predstavom "Proklet bio izdajica svoje domovine" u režiji našeg Olivera Frljića.

Od regionalnih umjetnika predstavljaju se Perforacijama omiljeni Ivo Dimčev iz Bugarske s "Lili Handel", zatim skupina Via Negativa iz Slovenije s čak četiri komada, izvrsna Sanja Mitrović iz Srbije s predstavom "Will You Ever Be Happy Again" te Makedonac Igor Josifov s performansom "Predstaviti sjećanja".

Taj vrlo ambiciozan program gostovanja koncipirao je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Perforacija, koje su se dosad održale u tri hrvatska grada.

Velika operacija

– Samo za festivale u Rijeci i Dubrovniku trebalo je puno posla, a ova selidba u New York više izgleda kao vojna operacija – nasmijao se Dobrović, istaknuvši da je tek sada, kad iz američke tiskare izlaze programske knjižice Perforacija, svjestan da su zaista uspjeli u svojoj staroj želji širenja festivala na drugi kontinent.

– Ideja o Americi rodila se na prvim Perforacijama, koje je posjetila skupina stranih producenata. Pohvalili su "šareni" koncept festivala u kojem imamo performans, suvremeni ples i kazalište. Smatrali su da je taj format idealan za približavanje regionalne produkcije američkoj publici – objašnjava Dobrović. Od tada su, kaže, razgovarali s nekoliko američkih kazališta, ali La Mama je bila logičan odabir.

– Riječ je o kazalištu koje je, zahvaljujući osnivačici Ellen Stewart, prvo otvorilo put europskom teatru na američku scenu. Čim smo se prvi put čuli, rekli su nam: Mi smo vam prirodni partneri – prisjeća se Dobrović, uz napomenu da se američki tisak već jako raspituje za program Perforacija, a teme o njihovu gostovanju pripremaju New York Times, Village Voice i drugi poznati mediji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije