cinehill film festival

Zviždukom s Petehovca pred punim kinom otvoren Cinehill

Foto: Cinehill Festival
1/6
25.07.2024.
u 11:48

Na festival su stigli glumica Michelle Cabral, alpinist Stipe Božić, glumac Bogdan Diklić te redatelji Karim Ainouz, Gianluca Santoni, Julien Temple i redateljica Isabella Eklöf

U osvježavajućoj atmosferi dupkom punog otvorenog kina i u društvu brojnih prijatelja festivala, na izletištu Petehovac svečano je otvoren festival Cinehill koji se prvi put u cijelosti održava u Gorskom kotaru.

“Kao u antologijskom filmu Fitzcarraldo Wernera Herzoga, gdje je glavni junak odlučio sagraditi operu usred džungle, tako smo i mi dovukli naš festival na 1035 metara nadmorske visine” rekao je direktor festivala Igor Mirković.

Organizaciju festivala od prve minute podržavaju Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera. „Prošle godine pokazali smo kako u najvrućem mjesecu u godini možemo odjenuti kapute, a ove godine smo se malo bolje organizirali pa će vrijeme ipak biti bolje", našalio se primorsko-goranski dožupan Petar Mamula, izrazivši uvjerenje kako će ovaj festival pokazati da je Cinehill kino s deset zvjezdica.

Dobrodošlicu je okupljenima zaželjela i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. “Kulturna ponuda iznimno je bitna za Kvarner, a filmski festivali su također jedan od vrlo značajnih dijelova. Mi se bavimo turizmom, ali i filmom. Hvala što skrećete pažnju na naš Gorski kotar i što ste odlučili festival organizirati upravo ovdje.”

Foto: Cinehill Festival

Publici su predstavljeni i mnogobrojni gosti festivala. Među njima se našla i glumica Michelle Cabral (Betania) koja je “s klaunskim kovčežićem prevalila najduži put, iz Sao Paola preko Dohe do Delnica”, alpinist Stipe Božić, “čovjek koji je ispenjao najveće svjetske vrhove, a na Petehovac se dovezao autom” te prvi gost Motovuna i dobitnik Nagrade 50 godina Bogdan Diklić.

Festival će posjetiti i brazilski redatelj Karim Ainouz (Motel Destino), redatelj Gianluca Santoni (Denni i Sergio) koji je na Petehovac stigao iz okolice Ancone preko Ljubljane, redateljica Isabella Eklöf (Kalak) koja je “krenula u 6 ujutro iz Londona, s filmom koji je snimila na Grenlandu” te redatelj i dobitnik nagrade Maverick Julien Temple, koji je “dvaput bio u Motovunu, a sada je iz Bristola doletio u Gorski kotar”.

“Kada se zateknu u ovakvom mraku, planinari se često ne mogu vidjeti pa se javljaju zviždaljkama” rekla je selektorica programa Milena Zajović te pozvala okupljene goste festivala i razdraganu publiku da svoju prisutnost na ovom izdanju posvećenom planinarstvu oglase upravo zviždaljkama i tako otvore festival.

Uslijedile su projekcije hrvatskog dobitnika Zlatne palme za najbolji kratki film u Cannesu, "Čovjek koji nije mogao šutjeti", i dramedije "Pas na sudu". Filmove su publici predstavili sami redatelji Nebojša Slijepčević i Laetitia Dosch, a u projekciji Psećom palmom nagrađenog Psa na sudu uživali su i posebni četveronožni gosti projekcije, izazvavši oduševljenje njegove redateljice.

Foto: Cinehill Festival

Cinehilll se održava do nedjelje, 28. srpnja uz projekcije čak 98 filmova, književne susrete, pješačko-edukativne ture i bogat glazbeni program. Festival Cinehill održava se uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije