Vjerojatno jedna od prvih asocijacija na jesen je kestenje. Jer, nema većeg užitka od prohladnih jesenskih večeri i vrućeg slatkog kestenja.
Kada krene sezona, kestenje možete kupiti na svakom uglu, a ako ga toliko volite, napravite sami svoj kesten-pire ili slasni kolač koji će oduševiti sve vaše ukućane.
U nastavku donosimo pet recepata za slasne delicije od kestenja kojima ćete sve ostaviti bez daha.
Domaći kesten-pire:
- 1 kg kestena
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 2 vanilin-šećera
- 20 g bijelog šećera
- 25 ml ruma
- tučeno slatko vrhnje po želji
Priprema:
Skuhajte kestene u vodi i ogulite ih. Kako se najbolje gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što dulje ostanu topli. Nakon toga usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mlijeko, dodajte šećer i rum pa kuhajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne prožme, miješajući. Ako vam se čini da je smjesa pregusta, dodajte mlijeka, a ako je prerijetka kuhajte malo dulje. Kada kesteni upiju mlijeko i napravi se gusta smjesa, protisnite je u mašinici.
Kesten-parfe
- 400 g kesten-pirea
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 4 dl mlijeka
- 240 ml slatkog vrhnja
- 60 g crne čokolade
Priprema:
Mlijeko prokuhajte, a jaja umutite sa šećerom. U vrelo mlijeko stavite pola kesten-pirea i umućena jaja. Dobro sjedinite, dodajte slatko vrhnje i preostali kesten. Ulijte u kalupe i zamrznite. Servirajte i prelijte otopljenom čokoladom.
Mousse od kestena i bijele čokolade
- 500 g vrhnja za kuhanje
- 125 g bijele čokolade
- 1 jaje
- 250 g kesten-pirea
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za kuhanje. U odvojenoj posudi na pari rastopite bijelu čokoladu, a kada se čokolada potpuno rastopi, prelijte je vrućim vrhnjem. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim dodajte jedan žumanjak i šećera po želji. Ostavite da se ohladi. U drugoj zdjeli umutite vrhnje za šlag i pred sam kraj dodajte kesten-pire. Kad smjesa postane homogena, mousse je gotov. Na dno posudice za serviranje stavite mousse od kestena, potom onaj od bijele čokolade i završite mousseom od kestena. Ukrasite bijelom čokoladom i uživajte u kremastom desertu.
Jednostavni kolač od kestena
- 750 g kesten-pirea
- 400 ml vrhnja za šlag
- 80 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuhanje
- 120 g petit keksa
- 40 g maslaca
- 1 vrećica zelenog čaja
- 10 g kakao praha
- 5 listića svježe mente
- 1 žlica ruma
Priprema:
- Zeleni čaj stavimo u 0,1 l kipuće vode. Na dno manjeg protvana složimo petit kekse i prelijemo ohlađenim nezaslađenim zelenim čajem. Za nadjev izmiksamo odmrznuti kesten, šećer u prahu, pola količine vrhnja za šlag (150 g), rum i omekšali maslac te smjesu ravnomjerno namažemo na petit kekse. Posebno umutimo 0,15 l vrhnja za šlag koji ćemo servirati uz kolač.
- Zakuhamo preostalo vrhnje za šlag (100 ml), maknemo s vatre, dodamo čokoladu za kuhanje i miješamo dok ne dobijemo glatku slatku masu (cca 5 minuta). Pričekamo da se masa malo rashladi, ali ne do kraja (mora biti polutekuća). Ravnomjerno prelijemo čokoladu na nadjev od kestena i po potrebi zagladimo.
- Ohlađeni kolač narežemo na veće kocke, a zatim na trokute, stavimo na tanjur te dekoriramo žlicom šlaga, kakaom i listom mente.
Fantastični kolač od kestena
Za biskvit:
- 5 jaja
- 5 žlica brašna
- 5 žlica šećera
- 2 žlice kakaa
- 1 dl ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Za kremu od kestena:
- 500 g kesten-pirea
- 250 g maslaca ili margarina
- 150 g šećera u prahu
- 2-3 žlice ruma
Za ganache kremu:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 400 ml vrhnja za šlag
Tegla kompota od višanja
Priprema:
- Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju umiješati posebno tučeni snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u lim za pečenje srednje veličine (20×30 cm) prethodno namašćen i pobrašnjen, poravnati i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 25 minuta. Još vrući biskvit preliti sokom od višanja koji vam je preostao nakon što ste ocijedili višnje.
- Za kesten kremu umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu dok ne postane pjenasto. Tada dodati kesten-pire i rum pa sve dobro umiješati i sjediniti u glatku kremu.
- Za ganache zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu uz neprestano miješanje otopiti čokoladu natrganu na komadiće. Krema ne smije prokuhati i gotova je kad postane potpuno sjajna i jednolično smeđa. Ohladiti uz povremeno miješanje.
- Na ohlađeni biskvit premazati kremu od kestena, preko kreme od kestena složiti višnje pa sve skupa preliti tekućim ganacheom. Poravnati žlicom i ohladiti.
- Poslužiti rezano na kocke s tučenim slatkim vrhnjem.
>> Zasladite se kesten roladom s bananama