napravite sami

5 slatkih delicija od kestena koje morate probati ove jeseni

kesten pire
Foto: Thinkstock
01.11.2015.
u 14:30

Kada krene sezona, kestenje možete kupiti na svakom uglu, a ako ga toliko volite, napravite sami svoj kesten pire ili slasni kolač koji će oduševiti sve vaše ukućane

Vjerojatno jedna od prvih asocijacija na jesen je kestenje. Jer, nema većeg užitka od prohladnih jesenskih večeri i vrućeg slatkog kestenja.

Kada krene sezona, kestenje možete kupiti na svakom uglu, a ako ga toliko volite, napravite sami svoj kesten-pire ili slasni kolač koji će oduševiti sve vaše ukućane.

U nastavku donosimo pet recepata za slasne delicije od kestenja kojima ćete sve ostaviti bez daha.

Domaći kesten-pire:

  • 1 kg kestena
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 2 vanilin-šećera
  • 20 g bijelog šećera
  • 25 ml ruma
  • tučeno slatko vrhnje po želji

Priprema:
Skuhajte kestene u vodi i ogulite ih. Kako se najbolje gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što dulje ostanu topli. Nakon toga usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mlijeko, dodajte šećer i rum pa kuhajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne prožme, miješajući. Ako vam se čini da je smjesa pregusta, dodajte mlijeka, a ako je prerijetka kuhajte malo dulje. Kada kesteni upiju mlijeko i napravi se gusta smjesa, protisnite je u mašinici.

Kesten-parfe

  • 400 g kesten-pirea
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 4 dl mlijeka
  • 240 ml slatkog vrhnja
  • 60 g crne čokolade

Priprema:
Mlijeko prokuhajte, a jaja umutite sa šećerom. U vrelo mlijeko stavite pola kesten-pirea i umućena jaja. Dobro sjedinite, dodajte slatko vrhnje i preostali kesten. Ulijte u kalupe i zamrznite. Servirajte i prelijte otopljenom čokoladom.

Mousse od kestena i bijele čokolade

  • 500 g vrhnja za kuhanje
  • 125 g bijele čokolade
  • 1 jaje
  • 250 g kesten-pirea
  • 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za kuhanje. U odvojenoj posudi na pari rastopite bijelu čokoladu, a kada se čokolada potpuno rastopi, prelijte je vrućim vrhnjem. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim dodajte jedan žumanjak i šećera po želji. Ostavite da se ohladi. U drugoj zdjeli umutite vrhnje za šlag i pred sam kraj dodajte kesten-pire. Kad smjesa postane homogena, mousse je gotov. Na dno posudice za serviranje stavite mousse od kestena, potom onaj od bijele čokolade i završite mousseom od kestena. Ukrasite bijelom čokoladom i uživajte u kremastom desertu.  

Jednostavni kolač od kestena

  • 750 g kesten-pirea
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 80 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 120 g petit keksa
  • 40 g maslaca
  • 1 vrećica zelenog čaja
  • 10 g kakao praha
  • 5 listića svježe mente
  • 1 žlica ruma

Priprema:

  • Zeleni čaj stavimo u 0,1 l kipuće vode. Na dno manjeg protvana složimo petit kekse i prelijemo ohlađenim nezaslađenim zelenim čajem. Za nadjev izmiksamo odmrznuti kesten, šećer u prahu, pola količine vrhnja za šlag (150 g), rum i omekšali maslac te smjesu ravnomjerno namažemo na petit kekse. Posebno umutimo 0,15 l vrhnja za šlag koji ćemo servirati uz kolač.
  • Zakuhamo preostalo vrhnje za šlag (100 ml), maknemo s vatre, dodamo čokoladu za kuhanje i miješamo dok ne dobijemo glatku slatku masu (cca 5 minuta). Pričekamo da se masa malo rashladi, ali ne do kraja (mora biti polutekuća). Ravnomjerno prelijemo čokoladu na nadjev od kestena i po potrebi zagladimo.
  • Ohlađeni kolač narežemo na veće kocke, a zatim na trokute, stavimo na tanjur te dekoriramo žlicom šlaga, kakaom i listom mente.

Fantastični kolač od kestena

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 žlica brašna
  • 5 žlica šećera
  • 2 žlice kakaa
  • 1 dl ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu od kestena:

  • 500 g kesten-pirea
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 2-3 žlice ruma

Za ganache kremu:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 400 ml vrhnja za šlag

Tegla kompota od višanja

Priprema:

  • Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju umiješati posebno tučeni snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u lim za pečenje srednje veličine (20×30 cm) prethodno namašćen i pobrašnjen, poravnati i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 25 minuta. Još vrući biskvit preliti sokom od višanja koji vam je preostao nakon što ste ocijedili višnje.
  • Za kesten kremu umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu dok ne postane pjenasto. Tada dodati kesten-pire i rum pa sve dobro umiješati i sjediniti u glatku kremu.
  • Za ganache zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu uz neprestano miješanje otopiti čokoladu natrganu na komadiće. Krema ne smije prokuhati i gotova je kad postane potpuno sjajna i jednolično smeđa. Ohladiti uz povremeno miješanje.
  • Na ohlađeni biskvit premazati kremu od kestena, preko kreme od kestena složiti višnje pa sve skupa preliti tekućim ganacheom. Poravnati žlicom i ohladiti.
  • Poslužiti rezano na kocke s tučenim slatkim vrhnjem.

>> Zasladite se kesten roladom s bananama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije