Jesu li ova stara, duboko ukorijenjena narodna vjerovanja dio vaše obiteljske tradicije ili nisu - nije važno - u ovom ukusnom jelu po receptu chefice restorana Terbotz, Silvije Horak, jednako ćete uživati u oba slučaja. Recept pospremite jer možete ga koristiti u svim svečanim prilikama, a takvih je mnogo!
Kare mladog odojka, pire od buče i sotirane prokulice sa špekom
Sastojci:
800 g karea mladog odojka s kostima
sol, papar
bučine sjemenke
Za pire od buče:
1 veća buča
4 žlice ulja
sol, papar
1 žlica maslaca
Za sotirane prokulice
500 g prokulica
100 g špeka
sol, papar
Priprema:
Meso karea počistite od žilica, kost također. Očišćeno meso posušite, posolite i popaprite te ispecite na vrućoj tavi sa svih strana nekoliko minuta. Premjestite ga zatim na lim za pečenje i završite u pećnici na 200 stupnjeva 8-10 minuta. Dok se meso peče, pripremite priloge. Buču ogulite, narežite na kocke i stavite na lim za pečenje, nauljite i začinite pa pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Pečenu buču protisnite kroz sito, dodajte maslac i začine po potrebi. Očišćene prokulice lagano blanširajte. Špek narežite na trakice, stavite na tavu da se malo preprži i dodajte blanširane prokulice. Gotov kare uvaljajte u tostirane mljevene bučine sjemenke, servirajte na pireu od buče, dodajte sotirane prokulice te lagano zaokružite sokom od pečenja.