CHILI : Cijenjen je zbog svog ljekovitog djelovanja koje mu daje alkaloid kapsaicin.
Reducira udio kolesterola i triglicerida, djeluje preventivno protiv srčanog i moždanog udara, uništava štetne bakterije u želucu i otklanja simptome prehlade i gripe.
KIM: Sjemenke kima sadrže do 4% eteričnog ulja u obliku bezbojne tekućine gorkog i aromatičnog okusa. Kim je djelotvoran kao karminativ – za otklanjanje svih probavnih smetnji vezanih uz plinove. Pojačava izlučivanje mlijeka u razdoblju dojenja.
CURRY: Glavni sastojak ove indijske mješavine je prah takozvanog žutog korijena, kurkume. Ovaj začin pravi je koktel vitamina i minerala.
Štiti želudac i debelo crijevo od tumora, pomaže u slučaju artritisa i čira na želucu, poboljšava rad srca i krvnih žila i štiti od prehlade i gripe.
KURKUMA: Tradicionalan indijski začin kurkuma ima blago sladak, ljutkast i pomalo gorak okus i miris koji podsjeća na mješavinu naranče, đumbira i papra.
Ljekovitom je čini biljni pigment kurkumin, dajući joj snažno antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje.
PAPAR: Ovaj začin ne samo što je jak afrodizijak, već i ublažava simptome mnogih bolesti živčanog sustava i jetre.
Pomaže zaliječiti površinske upalne procese na koži, stimulira probavu, te ublažava bol i tegobe u slučaju bronhitisa, kašlja i prehlade.
>>Izvor je života, ali opasnost vreba iz namirnica u kojima je ne očekujemo
>>Slatkasti začin curry može vas zaštititi od infekcija
papar je odlican za zdravlje; ali je nezgodan jer uzrokuje jake vjetrove...