Dobro je znati

6 znakova da je vaša veza 'toksična' za vas

opraštanje
Foto: Thinkstock
02.11.2014.
u 11:29

Prepoznajte znakove na vrijeme kako vas veza, u kojoj biste trebali biti sretni i opušteni, ne bi polako uništavala.

Na početku nove veze početni osječaj zaljubljenosti lako može "maskirati" činjenice da je ta veza zapravo toksična za vas. 

Zato je bitno prepoznati znakove na vrijeme kako vas veza, u kojoj biste trebali biti sretni i opušteni, ne bi polako uništavala. Ovo je 6 znakova koji će vam ukazati na 'problematičan' odnos, piše TOI. 

1. Umara vas

Psihologinja Kanan Khatau Chikhal tvrdi : "Jedan od prvih znakova toksičnih odnosa je kako se osjećate nakon što ste zadovoljili svoju partnericu. Osjećate li se smiono i motivirano ili poput ispuhanog balona?. Ako se osjećate da više dajete nego primate, vrijeme je za promjene. 

2. Hodate po jajima

Ne doslovno, naravno. Ali ako imate osjećaj da morate "hodati po jajima" u vezi nešto ne štima. Morate li dvaput izvagati što ćete izgovoriti ili temeljno analizirati što ćete napraviti jer se brinete kako će druga strana reagirati?

3. Preuzimate navike svog partnera kako biste ga impresionirali

Iako to može biti dobar pokazatelj što osjećate, ipak to može biti vrlo "toksično". Najvažnije je da u vezi ne izgubite sebe. Nemojte pristati na još koje piće više samo da biste ga impresionirali. Ako vas vaša veza uvodi u prihvaćanje nekih negativnih navika, vrijeme je da razmislite o njoj još jednom. 

4. Ljubomora pokazuje svoju ružnu stranu

Ljubomora i posesivnost može biti simptom kompleksa manje vrijednosti, kaže psihijatrica dr Anjali Chhabria. "U početku, osjećate se sretno jer vaš partner želi znati svaki mali detalj o vašem danu , ali tijekom vremena shvatit ćete da je to zbog njegove nesigurnosti, a ne zato jer vas voli. To može biti vrlo nezdravo i simptom većeg problema. 

5. Stalno izranjanju pogreške iz prošlosti

Stalno vraćanje u prošlost i izvlačenje nečega iz nekih prošlih veza ili vremena nikako nije dobar znak. Partner time pokazuje da ne namjerava riješiti problem već se "vuče" stalno za nečim iz prošlosti. Ti "duhovi iz prošlosti" mogu vašu vezu učiniti preteškom. 

6. Niste ravnopravni

AKo ste se počeli odvajati od svojih prijatelja i članova obitelji zbog veze u kojoj jeste, vrijeme je za zabrinutost. U vezi ste vas dvoje, a ne samo vi ili vaš partner ili partnerica. Nemojte se dovesti u sitauciju da zaboravite, primjerice, rođendan svoje najbolje prijateljice i to samo zbog toga što vas je potpuno zaokupila veza u kojoj ste se našli. 

>>9 savjeta za preživljavanje prve godine vaše veze

>>5 pravila koje morate izbjegavati u vezi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije