Prehrana prije trudnoće

Ako planirate trudnoću ne jedite junk food! Možete roditi nedonošće

žena
Foto: Thinkstock
26.05.2014.
u 15:55

Poznato je od ranije kako odabir prehrane tijekom trudnoće utječe na zdravlje djeteta, ali ovim je istraživanjem po prvi put dovedena u vezu i prehrana prije trudnoće.

Znamo koliko je loše hraniti se "junk" jelima, a sada su stručnjaci otkrili nove zastrašujuće podatke.

Žene koje planiraju trudnoću, čak i prije začeća trebale bi se odreći takve hrane jer ona može biti povezana s prijevremenim porodom, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Adelaide koji su ovo istraživanje objavili u The Journal of Nutrition.

"Junk" hrana obiluje masnoćama, šećerima i povezana je s čak 50% većim rizikom od prijevremenog poroda (prije 37. tjedna trudnoće), zaključak je istraživanja koje je po prvi put otkrilo ovu poveznicu. Liječnici upozoravaju žene da trebaju prije začeća promijeniti prehrambene navike kako ne bi riskirale prijevremeni porod, piše The Telegraph. Prije trudnoće žene trebaju "nahraniti" organizam i piti folnu kiselinu da smanje rizik od oštećenja neuralne cijevi bebe.

Poznato je od ranije kako odabir prehrane tijekom trudnoće utječe na zdravlje djeteta, ali ovim je istraživanjem po prvi put dovedena u vezu i prehrana prije trudnoće.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

- Prijevremeni porod vodeći je uzrok bolesti i smrti dojenčadi, a događa se kod otprilike svakih deset trudnoća na globalnoj razini, rekla je voditeljica istraživanja Dr. Jessica Grieger. "Ako do poroda dođe prije 30. tjedna, toj prijevremeno rođenoj djeci prijeti cerebralna paraliza, poteškoće dišnog sustava, gluhoća, sljepoća... Djeci rođenoj od 32. do 38. tjedna trudnoće prijete poteškoće s disanjem, niska razina šećera u krvi, boravak na intenzivnoj njezi...Imaju i veću mogućnost za razvijanje astme tijekom odrastanja u odnosu na djecu na koja nisu rođena ranije. "

>>Jednostavni test krvi detektira Downov sindrom, a nema opasnosti za bebu

>>Životni stil trudnice utječe na nerođenu bebu više nego geni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije