Ako niste od onih koji vole godišnji odmor provoditi uz morsku obalu, nego tražite mir i ljepotu na kontinentu, neka baza vašeg putovanja bude neki OPG. Posebno onaj koji vam nudi odličnu lokaciju, na stolu domaću hranu, a ugođaj kao da ste u vlastitom domu. Ovakvo iskustvo doživjet ćete s Ankicom Čulig i njezinim suprugom Stjepanom, vlasnicima OPG-a Čulig samo tri kilometara udaljenog od centra Ozlja. Na njihovom će vas imanju probuditi pijetlovi ili miris toplog kruha, a na počinak krenite nakon zalaska sunca iza nepreglednih vinograda koji su slađi uz tradicionalan šmarn kombiniran s njezinim domaćim pekmezom. OPG Čulig davno su otkrili strani turisti, te slavne 2019. godine posjetili su ga gosti iz 24 zemlje sa svih kontinenata, ali i domaći gosti koji cijene boravak u prirodi i blizini Ozaljskog kupališta! Ankica je poznata i kao vrhunska kuharica koja nesebično dijeli svoje recepte pa smo za ovo jutro odabrali recept za savršeni kruh koji će vam potrajati do kraja tjedna.
Aromatičan pirov kruh
Sastojci:
300 g pirovog brašna
300 g oštrog brašna
400 g glatkog brašna
1/2 kocke svježeg kvasca
500 ml vode
2 žlice svinjske masti
1 mal žlica soli (puna)
Priprema:
Rastopite kvasac u mlijeku kojem ste dodali 1 žličicu šećera i brašna. Sve suhe sastojke izmiješajte u dubokoj zdjeli pa na sredini napravite udubljenje u koje ulijte rastopljeni kvasac. Pomiješajte suhe i 'mokre' sastojke i dodajte polagano vodu. Mijesite tijesto sve dok ne dobijete konzistentnu 'bulu'. Ostavite pokriveno na toplom (uvijek prekrijte krpom) otprilike sat vremena, pa nakon toga tijesto premijesite i ostavite još pola sata da miruje. Ako pečete u pećnici kruh, pecite ga u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva 45 minuta, a sat vremena u krušnoj peći.