Dobro jutro!

Aromatičan pirov kruh gospođe Ankice toliko je dobar da ni mrvica na stolu ne ostaje! Ako ga nekim čudom ne pojedete i sutra će biti jednako svjež

Nikola Zoko
26.07.2022.
u 07:29

Po kruhu se dan poznaje, pa zato neka vas ne iznenadi miris toplog kruha koji će vas probuditi na OPG-u Čulig. Vlasnica i glavna kuharica Ankica ga peče u svojoj krušnoj peći, a njegova je posebnost to što miješa pirovo i pšenično brašno. Ovakav kruh drži svježinu cijeli dan, a povezati ga možete sa slanim delicija ili slatkim namazima (osobito domaćom marmeladom od šljiva).

Ako niste od onih koji vole godišnji odmor provoditi uz morsku obalu, nego tražite mir i ljepotu na kontinentu, neka baza vašeg putovanja bude neki OPG. Posebno onaj koji vam nudi odličnu lokaciju, na stolu domaću hranu, a ugođaj kao da ste u vlastitom domu. Ovakvo iskustvo doživjet ćete s Ankicom Čulig i njezinim suprugom Stjepanom, vlasnicima OPG-a Čulig samo tri kilometara udaljenog od centra Ozlja. Na njihovom će vas imanju probuditi pijetlovi ili miris toplog kruha, a na počinak krenite nakon zalaska sunca iza nepreglednih vinograda koji su slađi uz tradicionalan šmarn kombiniran s njezinim domaćim pekmezom. OPG Čulig davno su otkrili strani turisti, te slavne 2019. godine posjetili su ga gosti iz 24 zemlje sa svih kontinenata, ali i domaći gosti koji cijene boravak u prirodi i blizini Ozaljskog kupališta! Ankica je poznata i kao vrhunska kuharica koja nesebično dijeli svoje recepte pa smo za ovo jutro odabrali recept za savršeni kruh koji će vam potrajati do kraja tjedna.

Foto: Nikola Zoko

Aromatičan pirov kruh

Sastojci:

300 g pirovog brašna

300 g oštrog brašna

400 g glatkog brašna

1/2 kocke svježeg kvasca

500 ml vode

2 žlice svinjske masti

1 mal žlica soli (puna)

Priprema: 

Rastopite kvasac u mlijeku kojem ste dodali 1 žličicu šećera i brašna. Sve suhe sastojke izmiješajte u dubokoj zdjeli pa na sredini napravite udubljenje u koje ulijte rastopljeni kvasac. Pomiješajte suhe i 'mokre' sastojke i dodajte polagano vodu. Mijesite tijesto sve dok ne dobijete konzistentnu 'bulu'. Ostavite pokriveno na toplom (uvijek prekrijte krpom) otprilike sat vremena, pa nakon toga tijesto premijesite i ostavite još pola sata da miruje. Ako pečete u pećnici kruh, pecite ga u zagrijanoj pećnici  na 220 stupnjeva 45 minuta, a sat vremena u krušnoj peći. 

Foto: Nikola Zoko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije