Kolače s jabukama svi vole, a mogu se poslužiti kao obrok, užina i – naravno – desert nakon ručka. Kako bi se tijesto ljepše posložilo u lim možete ga narezati na veće komade pa slagati. Ne zaboravite prstima utisnuti rubove.
Pita od jabuka
Za tijesto:
1/2 kg brašna
1 maslac
200 g šećera
1 cijelo jaje
1/2 praška za pecivo
2-3 žlice mlijeka
Za nadjev:
1,5-2 kg jabuka
malo krušnih mrvica
malo šećera
1 vanilin šećer
cimet
komadići maslaca
sjeckani orasi (po želji)
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Zatim ogulite jabuke. U namazan i posipan lim za pečenje razvaljajte pola tijesta i pospite ga s krušnim mrvicama. Stavite jabuke, šećer, 1 vanilin šećer, cimet, komadiće maslaca i nasjeckane orahe (po želji). Opet pospite s malo krušnih mrvica. Drugu polovicu tijesta razvaljajte i prekrijte jabuke. Možete ga i rezati na trakice i napraviti rešetku. Viljuškom izbodite tijesto na par mjesta da se tijesto ne diže. Pecite na 200 stupnjeva 20-30 minuta, ovisi o pećnici. Pospite šećerom u prahu. Kako bi se tijesto ljepše posložilo u lim možete ga narezati na veće komade pa slagati. Utisnute prstima rubove.