Gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić na svom Instagram profilu redovito objavljuje korisne savjete za bezglutensku prehranu, a ovo tijesto za pizzu odmah nam je zapelo za oko – savršeno je!
Kukuruzna pizza
Sastojci za tijesto:
40 g kukuruznog brašna
70 g rižinog brašna
50 g kukuruznog škroba
10 g psyllium ljuskica
1/2 žličice xantan gume (ako nemate xantana, stavite 15ak g psylliuma)
4-5 g soli
malo šećera
1/2 paketića suhog kvasca
voda po potrebi
Priprema:
Psyllium ljuskice namočite u vodi da dobijete gel. Vrlo brzo upijaju vodu pa je dodajte postupno – rezultat mora biti smjesa koja izgleda poput pudinga. Promiješajte sve ostale sastojke, pa im pridružite pripremljeni psyllium i zatim dodajte vode toliko da možete rukom umijesiti tijesto (toliko da se malo lijepi za ruke, ali se može lijepo oblikovati). Ovako pripremljeno tijesto malo je laganije i spužvastije nego ono od običnog brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i pustite pokriveno krpom da se diže nekih 10-15 minuta. Na masni papir pospite malo kukuruznog brašna, prebacite na njega tijesto, pospite malo brašna i po njemu pa valjkom oblikujte što tanje tijesto u željeni oblik. Stavite nadjev po želji, premjestite na rešetku samo na masnom papiru i pecite u dobro zagrijanoj pećnici (prvo pecite na sredini uz opciju ventilatora na 200 stupnjeva, zatim spustite na najnižu rešetku na 250 stupnjeva da se tijesto dobro zapeče).