Zdrav, ukusan i niskokaloričan

'Balkanski kavijar' postaje globalni hit! Probajte ga s kriškom kruha, osvojit će vas

Ajvar
Foto: Shutterstock
1/3
13.09.2024.
u 16:16

Bilo da pokušavate izgubiti one posljednje „tvrdoglave“ kilograme prije nego što konačno uskočite u kupaći kostim, ili jednostavno želite održati formu dok uživate u ljetnim poslasticama, ovaj balkanski specijalitet bi mogao postati vaš novi najbolji prijatelj.

Iako već desetljećima zauzima posebno mjesto na stolovima diljem Balkana, a posebno u središnjoj Hrvatskoj, gdje se često veže uz obiteljska okupljanja, roštilje i proslave na kojima se uvijek nađe mjesto za teglicu tog crvenog blaga, ovaj aromatični namaz od pečenih paprika i patlidžana odavno je prešao granice regije i tiho, ali sigurno, postao globalni hit. Našao se na jelovnicima svjetskih restorana, u kuhinjama daleko od Balkana, gdje su ljudi prepoznali njegove benefite.

Razlog njegove popularnosti je jednostavan – ajvar je zdrav, ukusan i niskokaloričan. Porcija od 100 grama domaćeg ajvara, s dodatkom malo ulja, sadrži svega 80 do 130 kalorija, što je zaista malo.  Uz to, njegov glavni sastojak, crvena paprika, bogata je vitaminom C, A, B6 i folnom kiselinom, što pomaže jačanju imuniteta, očuvanju zdravlja kože i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Osim vitamina, ajvar obiluje i vlaknima koja poboljšavaju probavu i produžuju osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje u kasne sate kojem je teško odoljeti za vrijeme dijete. Osim toga, sadrži i značajnu količinu antioksidansa, poput beta-karotena koji štite tijelo od oksidativnog stresa, ali su zaslužni i za održavanje zdravlja i zaštitu očiju i kože. Zato je poželjno konzumirati ajvar tijekom ljetnih mjeseci kada je izloženost očiju i kože sunčevim zrakama najveća pa im je potrebna i veća zaštita.

Foto: Shutterstock


Zašto je ajvar idealan za ne odustajanje od dijete?

Dok mnogi klasični namazi sadrže puno nezdravih masti i imaju visoku kalorijsku vrijednost, poput majoneze i maslaca koji na 100 grama sadrži preko 700 kalorija, ajvar je prirodno nemastan, a ipak bogat okusom. To ga čini izvrsnim dodatkom sendvičima, salatama i tjesteninama.

Uvođenje ajvara u svakodnevnu prehranu ne mora biti komplicirano. Dapače, vrlo je jednostavno, a evo i nekoliko ideja:

  1. Namaz na kruh za brz i zdrav doručak: Umjesto da posegnete za maslacem ili margarinom, nanesite sloj ajvara na krišku integralnog kruha. Dodajte nekoliko kriški avokada ili jaje na oko, i napunite svoje tijelom energijom.

  2. Prilog uz roštilj ili pečena jela: Ajvar je savršen dodatak mesu s roštilja, ribi ili pečenoj piletini. Njegov pikantni okus obogaćuje jednostavna jela, a pritom izbjegavate teške umake koji su često puni masti i kalorija.

  3. Dip za povrće: Ako ste među onima koji vole grickati povrće između obroka, umjesto visokokaloričnih dipova, posegnite za ajvarom. Mrkva, krastavci, celer postaju ukusniji uz ovaj crveni namaz.

  4. Dodatak salatama: Umjesto klasičnih, često premasnih preljeva za salate, dodajte žlicu ajvara. Vaša će salata dobiti novi, intenzivniji okus, a vi ćete izbjeći suvišne kalorije.

  5. Ajvar kao baza za zdrave sendviče: Za brzinski obrok, ajvar može biti ključan sastojak u sendvičima. Kombinirajte ga s pečenim povrćem, nemasnim sirevima ili piletinom – zdrav, a ukusan obrok u nekoliko minuta.

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Ako vam se već sada javila želja za ajvarom, nemojte čekati. U Lidlovom asortimanu Okusi zavičaja, možete pronaći ajvar koji spaja sve što volimo kod ovog namaza – autentičan okus, vrhunsku kvalitetu i pristupačnu cijenu. Teglica ajvara može postati vaša tajna u borbi protiv kilograma.

Sadržaj donosimo u suradnji s Lidlom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije