Osim što smijemo ludovati i glumiti da smo netko drugi, u vrijeme poklada bez grižnje savjesti smijemo uživati i u tradicionalnim slasticama
KRAFNE
Sastojci:
1 kg Mješavine za krafne Podravka, 1 Dolcela instant suhi kvasac, 450 ml mlake vode, 50 ml ulja (8 žlica), 300 g Džema od marelica Podravka ili 300 g Lino lade duo
Priprema:
Mješavini dodajte kvasac, 50 ml ulja (8 žlica) i postupno dolijevajući vodu umijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite sa odstoji 30-40 minuta. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu 0,5-1 cm te režite kalupom promjera oko 8 cm. Izrezano tijesto ostavite stajati još 15-20 minuta. Dignute krafne pržite u većoj količini dobro ugrijana ulja oko tri minute pokrivene poklopcem.
Zatim ih okrenite i kratko pržite otkrivene s druge strane. Pržene krafne odložite na papir da uklonite suvišnu masnoću. Uz pomoć slastičarske šprice tople krafne napunite džemom od marelica ili lino ladom. Još tople pospite šećerom u prahu.
KROŠTULE
Sastojci:
200 g Oštrog brašna Podravka, 3 žumanjka, 1 žlica šećera, 1 Rum šećer Dolcela, 2 žlice rakije, 1 žlica vrhnja, sol, šećer u prahu za posipanje,1 Vanilin šećer Dolcela, ulje za prženje
Priprema:
U prosijano brašno dodajte sol, pjenasto izmiješane žumanjke, šećer, rum-šećer, vrhnje i rakiju, pa s vodom umijesite čvrsto tijesto. Ostavite ga pokrivenog oko pola sata, a zatim ga tanko razvaljajte. Uz pomoć ukrasnog kotačića izrežite uže trake pa ih vežite u lagani čvor ili ih oblikujte po želji na drugi način. Oblikovane kroštule stavljajte pržiti u duboko vruće ulje.
Pržene kroštule stavljajte na upijajući papir, a zatim na tanjur i još tople pospite šećerom pomiješanim sa vanilin šećerom.
>>Prava krafna mora imati zlatni ‘strukić’ od prženja i biti puna marmelade