Iskustva poznatog kuhara

Bez straha ispecite marelice i breskve na grillu pa ih poslužite kao prilog uz ribu ili meso

Sandra Simunovic/PIXSELL
07.07.2021.
u 07:00

Balon od marelice, salata od breskve i tart od breskve; nekad ih miješa sa sirupom od cvijeta kamilice, ponekad sa skutom, pa s mentom ili s bosiljkom. Nekad radi tart, a nekad galette…

Ovo nam je ljeto došlo na buran način, vrlo intenzivno, svi ga osjećamo do kosti, mnogi ga teško podnose, ali olakotna okolnost koja stvarno raduje i tješi jest da je s njim došlo i mnogo voća i povrća. Visoke temperature i tek sazrele sezonske namirnice mijenjaju naše jelovnike i rituale jedenja, okrećemo leđa teškim stvarima i pripremamo lagana, rekao bih prozračna i po mogućnosti osvježavajuća jela. U mom slučaju, ljeto u kuhinju ponajprije donese ove dvije voćke, breskvu i marelicu. One svojom aromom i okusom, pa i izgledom daju taj potrebni osvježavajući osjećaj kad svakodnevne temperature prelaze trideset stupnjeva, a ni noću nije mnogo bolje.

Kiselkaste, slatkaste, tvrde, mekše, plosnate, okrugle, tako bismo za početak mogli opisati breskve. Marelica? Ponajprije ugodno kiselkasta, rafinirano slatkasta, sočna i okrugla. U biti, to su dvije idealne i jako zahvalne voćke za širu uporabu u gastronomiji, od predjela do deserta. Od njih i s njima radimo razne koktele, salate, predjela, mogu nam poslužiti kao prilog mesu, savršene su za deserte, džemove, marmelade i sladoled. Uz to su estetski divne i rajski mirisne. Može li više i bolje? Zapravo, u bilo kojem obliku da ih poslužujemo one uvijek dolaze kao kontrapunkt, u svojstvu osvježenja i suprotno okusu glavne namirnice, ako govorimo o glavnom, recimo, mesnom jelu. Evo nekoliko primjera.

Zdravo voće sadrži čak i hormon sreće, a bogotvi su je jeli da bi vječno ostali mladi:

1/4

Foto: Privatni album

Iskreno, u marelicu sam se zaljubio još u djetinjstvu dok je baka radila knedle sa šljivama i marelicama. Izrada knedli bio je događaj koji se uvijek s veseljem čekao. I dok su se svi veselili knedlama sa šljivama ja sam bio onaj koji je više volio marelicu, bila mi je kiselkastija i kad god bih pojeo jednu dobio bih želju pojesti ih još trideset. Figurativno rečeno, ali jako blizu istini. Tom djetinjom zaljubljenosti danas objašnjavam zašto nijedno ljeto u mojoj kuhinji ne može proći bez deserta s marelicama u jednoj ili najčešće više varijacija i pristupa. Nekad ih miješam sa sirupom od cvijeta kamilice, ponekad sa skutom, pa s mentom ili s bosiljkom. Nekada radim tart, a nekada galette… Ovo sam je ljeto iskoristio na jedan malo drukčiji način. Marelicu sam ogulio i stavio njezine kore u lagani šećerni sirup kako bih na kraju uspio izvući lijep, suptilan, a opet intrigantan i magičan narančasti prah.

Nisam ga radio za potrebe zabave na dječjem rođendanu, već zato što ću ga poslije pomiješati s bijelom čokoladom kako bi desert koji opisujem dobio hrskavost.

Foto: Privatni album

Ostatak marelice sam iskoristio na dva načina. Prvi, marelicu sam isjeckao na brunoise (kockice), zatim lagano zapekao na maslinovu ulju te pomiješao s vanilijom, bosiljkom i paprom. Od drugog sam dijela napravio umak s bijelim rumom. Pekao sam marelicu poklopljenu na 100 stupnjeva deset sati, ona ne samo da to može izdržati već tim postupkom izvlačimo njezine najbolje okuse, a pritom uspijevamo sačuvati njezinu prirodnu boju. Tom sam desertu još dodao kremu od ovčje skute i sladoled od ljutkastog bosiljka. Desert sam nazvao Balon od marelice zato što su svi segmenti te marelice spojeni u oblik balona.

Foto: Privatni album

Prve breskve na tržnici su moje. I posljednje. Prvo krenem relativno konzervativno sa salatom od breskve i pršuta. Breskvu pečem na grillu i onda ubacim u maslac infuziran bosiljkom. Začinim paprom i maslinovim uljem. Pršut narežem na tanko i stavim na vrh breskve. Druga salata koju volim raditi jest ona s rajčicom, breskvom, maslinama i feta sirom. Jednostavno, osvježavajuće, preukusno. A zapravo, sad kad razmišljam, možda najviše volim raditi tart od breskve. Otprilike kao tart tatin, koristim istu tehniku, ali umjesto jabuke koristim breskvu. Uz tart od breskve poslužujem kremu i sladoled od vanilije.

Obje voćke o kojima sam danas govorio stvarno su idealne po svim svojim svojstvima, izgledom, teksturom, mirisom i okusom, a podnose različite tehnike obrade i termičke izazove, zato nemate razloga za strah. Nemojte se ustručavati ispeći ih na grillu ili u pećnici, a onda ih samo poslužite uz sladoled ili kao prilog ribi ili mesu. I više nije tako vruće, zar ne?

Oni su par s najvećom razlikom u visini: Supruga je viša 53 centimetra!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije