"Kuhinja života" je knjiga domaćih recepata spremljenih s domaćim namirnicama. Nema chia sjemenki, quinoje, seitana... samo domaće povrće i voće, meso, riba... U posljednje vrijeme ima dosta kuharica koje promoviraju drukčije načine prehrane (koje ja isto volim!), ali onih tradicionalnih, u kojima možete naći dobar recept za sarmu, primjerice, stvarno nema. Mislim da je to tajna uspjeha "Kuhinje života". Nova kuharica, koja bi do kraja godine trebala izići iz tiska, zvat će se „Dolce vita“ i ostat će na tom tragu – obične, svakodnevne namirnice, a jela spremljena u kratkom vremenu. Primijetila sam, naime, da i sama većinu tjedna kuham brza jela i pomislila – pa zašto ih ne složiti u knjigu da svima budu dostupna. "Dolce vita" promovira užitak u životu i gastronomiji, sabire recepte čija vam priprema ostavlja vremena i za druge užitke, kaže Karmela Vukov Colić.
Pita s borovnicama
Za tijesto:
300 g brašna
250 g hladnog maslaca
3 žumanjka
3 žlice kiselog vrhnja
3 žlice šećera
prstohvat soli
malo ruma
naribana limunova korica
Priprema:
Zamijesite tijesto, podijelite ga na 2 dijela, omotajte svaki prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Lim dimenzija 25 X 35 cm namastite i pobrašnite pa po njemu rasporedite 1 komad tijesta (razvaljanog). Nabockajte vilicom i pecite 10 minuta.
Za nadjev:
500 g borovnica
3-5 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
krušne mrvice
Priprema:
Borovnice pomiješajte sa šećerima i cimetom. Na polupečenu koru stavite 3 žlice krušnih mrvica pa na njih borovnice. Pospite odozgo s još 1 žlicom mrvica i prekrijte drugim komadom tijesta. Nabockajte vilicom. Pecite 25-30 minuta. Potpuno ohladite pa režite na kocke.