Schwarzwald torta

Bezglutenska verzija kraljice svih torti, pripremljena s prvim dozrelim višnjama, ostavit će vas bez daha

Marija Herjavić Jerkić
11.06.2022.
u 07:00

Vjerojatno jedna od najpoznatijih torti na svijetu. Kombinacija višanja i čokolade i na sve osvježavajuće vrhnje zaista opravdava da ju se naziva kraljicom. Čim je vidjela da su višnje u vrtu zrele, naša poznata gastroblogerica, Marija Herjavić Jerkić, odmah se primila izrade... Rezultat je fantastičan!

Marija je tortu nazvala "Schwarzwald torta na moj način" jer recept sadrži cimet i u potpunosti je bez glutena. Biskvit se peče u kalupu promjera 20 cm. Želite li varijantu s glutenom, umjesto heljdinog brašna i škroba stavite 120 g oštrog brašna.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Schwarzwald torta na moj način

Biskvit:

5 jaja

80 g šećera

100 g maslaca

120 g čokolade za kuhanje

80 g heljdinog brašna

1 vrhom puna jušna žlica kukuruznog škroba

sjemenke vanilije, cimet

Nadjev:

250 g očišćenih svježih višanja (maraska)

100 g blendanih svježih višanja

šećera po zelji

cimet

sjemenke vanilije

1 vrhom puna jušna žlica kukuruznog škroba

Još:

slatko vrhnje

naribana čokolada

višnje za ukras

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

Za biskvit pjenasto umutite žumanjke s pola količine šećera, dodajte redom omekšali maslac, otopljenu čokoladu, cimet, vaniliju i na kraju brašno. Kad se sve dobro poveže, dodajte istučenje bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebacite u maslacem premazani kalup i pecite 45 minuta na 170 stupnjeva. Sve sastojke za nadjev ubacite u lonac ili dublju tavu i neprekidno miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se ne stegne. Ohladite. Pečeni i ohlađeni biskvit podijelite na tri dijela i slažite redom: biskvit-pola nadjeva-tučeno slatko vrhnje-biskvit-pola nadjeva-tučeno slatko vrhnje-biskvit-slatko vrhnje. Sve pospite naribanom čokoladom i ukrasite višnjama.

Foto: Marija Herjavić Jerkić


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije