Marija je tortu nazvala "Schwarzwald torta na moj način" jer recept sadrži cimet i u potpunosti je bez glutena. Biskvit se peče u kalupu promjera 20 cm. Želite li varijantu s glutenom, umjesto heljdinog brašna i škroba stavite 120 g oštrog brašna.
Schwarzwald torta na moj način
Biskvit:
5 jaja
80 g šećera
100 g maslaca
120 g čokolade za kuhanje
80 g heljdinog brašna
1 vrhom puna jušna žlica kukuruznog škroba
sjemenke vanilije, cimet
Nadjev:
250 g očišćenih svježih višanja (maraska)
100 g blendanih svježih višanja
šećera po zelji
cimet
sjemenke vanilije
1 vrhom puna jušna žlica kukuruznog škroba
Još:
slatko vrhnje
naribana čokolada
višnje za ukras
Priprema:
Za biskvit pjenasto umutite žumanjke s pola količine šećera, dodajte redom omekšali maslac, otopljenu čokoladu, cimet, vaniliju i na kraju brašno. Kad se sve dobro poveže, dodajte istučenje bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebacite u maslacem premazani kalup i pecite 45 minuta na 170 stupnjeva. Sve sastojke za nadjev ubacite u lonac ili dublju tavu i neprekidno miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se ne stegne. Ohladite. Pečeni i ohlađeni biskvit podijelite na tri dijela i slažite redom: biskvit-pola nadjeva-tučeno slatko vrhnje-biskvit-pola nadjeva-tučeno slatko vrhnje-biskvit-slatko vrhnje. Sve pospite naribanom čokoladom i ukrasite višnjama.