Od batata se čuda mogu napraviti, a nama je odlična pizza s podlogom od ove zdrave namirnice koje se ne možemo zasititi. Recept za tijesto je vrlo jednostavan, a nadjev je na vama, mi smo koristili fine tikvice, luk, mozzarelu... Mljac!
Pizza od batata
Sastojci za 2 pizze:
420 g kuhanog batata
170 g integralnog rižinog brašna
50 g tapioke
1,5 žličica praška za pečenje
pola žličice soli
za nadjev birajte povrće po želji: tikvice, papriku, rajčicu, crveni ili ljubičasti luk...
Priprema:
Ogulite i skuhajte batat u slanoj vodi. Nakon što je omekšao, procijedite ga i znječite u pire. Pazite da ne ostanu grudice, želite dobiti glatko tijesto. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Pustite da se pire od batata malo ohladi, pa dodajte ostale sastojke. Ako je tijesto presuho dodajte malo vode ili ulja, a u suprotnom, malo rižinog brašna. Tijesto je veoma lagano za oblikovanje – kada ste napravili kuglu, razdijelite je u 2 dijela (2 pizze). Kuglu po kuglu, stavite između 2 papira za pečenje i razvaljajte u krug, debljine 0.5-1 cm te zajedno s donjim papirom prebacite na lim za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite oko 10 minuta, a u međuvremenu pripremite nadjev po želji. Nakon 10 min izvadite lim iz pećnice te uz pomoć drugog papira pažljivo preokrenite tijesto. Pazite da se ne opečete; ako je potrebno pustite da se mrvicu ohladi. Kada ste okrenuli tijesto, nježno s njega odlijepite papir na kojem se peklo. Poslažite nadjev i vratite u pećnicu još 10-15 minuta (ovisno o tome koje ste sastojke stavili na vrh, toliko će se još peći). Mozzarella će se brzo zapeći, ali npr. nekom povrću će trebati malo više vremena.
Zna se što je pizza, a ovo to zasigurno nije.