UPOZNAJMO CHEFOVE, Goran Kočiš, Bistro Apetit

Bezobrazno dobar spoj hobotnice, jetrica, larda i šljiva s hvarskim plavcem

bistro apetit
Foto: arhiva vl
1/5
23.10.2015.
u 20:48

Plavac mali najcjenjenija je vinska sorta Južne Dalmacije, a kada dolazi s južne strane Hvara, otoka poznatog po najviše sunčanih sati u godini, jasno je da se radi o pravom užitku u čaši

Goran Kočiš, mladi i kreativni chef Bistroa Apetit predstavio je društvo za sjajno vino, plavac mali, koji je najcjenjenija vinska sorta južne Dalmacije, a kada dolazi s južne strane Hvara, otoka poznatog po najviše sunčanih sati u godini, jasno je da se radi o pravom užitku u čaši.

Ova tipična mediteranska vina u kojima dominiraju primarne arome sorte inspirirala su chefa Gorana Kočiša koji je za ovu priliku kreirao jedinstven meni spojivši kontinentalne i primorske okuse. Skuša, smokva i plavi krumpiri kao prvi slijed večeri posluženi su s Ivan Dolac Barriqueom Plavac mali 2008. Godinu dana mlađi Ivan Dolac Barrique Plavac mali 2009. uparen je s telećom jetricom, palentom i šumskim gljivama. Patka, crveno zelje i lardo sljubljeni su s Ivan Dolac Barriqueom Plavac mali 2004, nakon čega je uslijedio juneći entrecôte i hobotnica s ciklom praćen Ivan Dolac Barriqueom Plavac mali 2003. Ivan Dolac Selection 2007 te borovnica i čokolada za kraj, bili su odlična najava za iznenađenje večeri – arhivsko vino koje su gosti Bistroa Apetit dobili priliku ekskluzivno kušati.

Inače, Ivan Dolac iz berbe 2003. godine prvi je hrvatski plavac koji nosi oznaku ekološkog proizvoda, hrvatskom vinarstvu donijelo je prvu zlatnu medalju s jedne od najprestižnijih svjetskih vinarskih smotri u Parizu 2006 te je Badelu 1862 bilo ulaznica u krug odabranih svjetskih proizvođača vina zastupljenih u publikaciji „1 000 vins du monde“.

Što reći? Ponovilo se! Bravo, Gorane, bravo, Ivane, sjajna ekipa Bistroa Apetit!

Vina Ivan Dolac dobila su ime upravo po položaju koji osigurava iznimnu kvalitetu grožđa, a karakterizira ga takozvana trostruka insolacija zahvaljujući kojoj na dozrijevanje grožđa ne utječe samo direktna sunčeva svjetlost već i njezine refleksije od mora i kamen. Sva njihova vina rezultat su predanog rada vinara koji se oslanjaju na tradicionalne načine proizvodnje i suvremene tehnologije te nadasve istančanog i profinjenog pristupa njezi i školovanju u drvenim hrastovim bačvama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije