Posljednji popularni trendovi u svijetu zdrave prehrane svakako su namirnice bez glutena.
Svakim danom sve više osoba odlučuje se na ovakvu vrstu dijete i to najviše zahvaljujući bestsellerima Wheat Belly autora dr. Williama Davis i Grain Brain autora dr. Davida Perlmutter.
Ove knjige, koje su postale toliko popularne u zapadnjačkom svijetu, prožete su jakom anti-gluten promidžbom, ali bez nekih velikih znanstvenih uporišta, piše na svojim stranicama TOM.
Knjige su kombinacija izjava slavnih i popularnih liječnika, raznih blogera i marketinške strategije pomoću kojih se ljude "straši" da je gluten opasan. No, je li zaista tako?
Za koga je opasan?
Osobe koje boluju od celijakalije "osuđene su" na bezglutensku prehranu, ali ostali zaista ne bi trebali izbjegavati namirnice s glutenom jer takva prehrana može uzrokovati nedostatak vitamina, minerala i vlakana u organizmu ako osoba ne pazi da ih nadomjesti na drugi način, tvrdi liječnik Peter H.R. Green za WebMd.
Foto: Thinkstock
Gluten je proteinska komponenta prisutna u pšenici, raži i ječmu, žitaricama koje su u većoj ili manjoj mjeri prisutne u svakodnevnoj prehrani. Proteini glutena osiguravaju elastičnost i ''ljepljivost'' proizvodima od brašna zbog čega zauzimaju cijenjeno mjesto u pekarskoj industriji.
Zbog njegove široke rasprostranjenosti u namirnicama i raznim proizvodima, vrlo je teško osobama koje moraju ili se odluče biti na bezglutenskoj prehrani slagati jelovnike. No, s vremenom ljudi nauče biti kreativni, piše na stranicama Mayo klinike.
Izbacivanje glutena iz prehrane može biti vrlo frustrirajuće i radi se o velikoj promjeni u životnim navikama, ali razni proizvođači hrane svakim danom nude sve više proizvoda bez glutena.
5 činjenica o glutenu koje morate znati
Zbog nedoumica sve većeg broja ljudi oko toga treba li gluten izbaciti "s jelovnika", liječnik Arthur Agatston i autor knjige The South Beach Diet Gluten Solution "otkrio" je za CNN što moramo znati o glutenu.
1. Gluten se može pojaviti u ponekim proizvodima za koje ne biste nikada pomislili poput određenih brendova čokolade, surimiju, umaku od soje, vitaminima pa čak i nekim vrstama paste za zube.
2. Oboljelima od celijakalije čak i vrlo male količine glutena mogu biti pogubne po zdravlje, ali ostali nemaju razloga izbjegavati ga.
3. Tek nedavno su liječnici prepoznali stanje "osjetljivost na gluten". Iako ne pate od celijakalije, osobe koje su osjetljive na gluten mogu imati neugodne simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti, žgaravice, bolova u zglobovima, glavobolje, osip, umora, nesanice. Ipak, nije nužno da se osobe osjetljive na gluten u potpunosti prebace na bezglutensku prehranu.
4. Bezglutenska prehrana DEBLJA. Istina je, neke osobe koje se odriču glutena u prehrani da bi izgubili višak kilograma zapravo su doživjeli suprotan učinak.
Razlog tome u činjenici da proizvodi koji se deklariraju bez glutena sadrže visoke udjele zasićenih masti, šećera i natrija, a sadrže često i rafinirane sastojke visokog glikemijskog indeksa koji mogu utjecati na razinu šećera u krvi.
5. Glutena se ne treba bojati. Treba biti svjestan njegove prisutnosti, ali ne treba ga s ebojati, tvrdi Agatston. Ako sumnjate da ste osjetljivi na gluten, napravite pretrage i doznajte trebate li smanjiti unos glutena u organizam ili ne. Ako nemate nikakvih zdravstvenih problema, ne trebate ga izbjegavati, poručuje.
>>Evo zašto djeca ne smiju jesti previše slatkog!
>>Atkinsova, Paleo, Dukan, bezglutenska dijeta... Evo zašto su opasne