Začini u mljevenom mesu prema receptu leskovačkih majstora zastupljeni su, ali u umjerenim količinama. Najviše se upotrebljavaju sol, papar i ljuta tucana paprika jer gurmanska su jela obično pikantnijeg okusa, ali ne previše ljuta.
Uz mljeveno meso na roštilju najbolje idu osvježavajuća šopska salata te pečena crvena paprika začinjena uljem i octom.
Prije miješanja mljevenog mesa ruke lagano nauljite.
Ćevapi punjeni sirom i špekom
Sastojci:
300 g mljevene junetine
40 g hamburger-špeka
40 g tvrdog sira (gauda, edamer)
ljuta tucana paprika
sol
papar
Priprema:
U mljeveno meso dodati začine te dobro umijesiti da postane kompaktno. Dodati sitno nasjeckane kockice hamburger-špeka i sira te ponovno dobro izmiješati s mesom. Oblikujte ćevape i pecite na roštilju.
(recept majstora Srđana Stankovića)