Što je potrebno za meso iz snova? Neki će reći kako je tajna u kvaliteti mesa, drugi se kunu o jačini vatre, ugljenu, začinima. Istina je samo jedna - dobra marinada svako će meso učiniti božanskim jelom, pa slijedi pitanje: Što je savršeno za marinadu koja će zadovoljiti baš svatko nepce?
Što su marinade?
Marinade su mješavina vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj, možemo ga držati i duže, do dva dana, ali u tom slučaju izbjegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer sol ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suhim, ‘drvenastim’ mesom.
Najprije, nekoliko savjeta!
1. Koristite li češnjak i luk, češnjak protisnite, a luk osolite i ostavite da odstoji
2. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše.
3. Možete koristiti i začine u prahu, jer je izuzetno bitno da vam na mesu ne ostanu komadi luka i češnjaka.
4. Izbjegavajte marinade koje sadrže šećer! Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizirati i na kraju zagorjeti, a vi ćete umjesto hrskave dobiti pougljenu koricu.
1. Osnovna marinada
100 ml suncokretova ulja
100 ml jabučnog octa
½ čajna žličice soli
svježe krupno mljeveni papar
3-4 češnja protisnutog češnjaka
Protisnuti češnjak stavite u mužar, dodajte sol i papar, pa uz žlicu ulja i octa dobro izmiješajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana.
Ova marindada pogodna je za sve vrste mesa, pa i za ribu.
2. Mediteranske marinade sa začinskim biljem
Sastojci (za 6 verzija marinade):
suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica
suncokretovo ulje i peršin
suncokretovo ulje i začinsko bilje
suncokret. ulje, začinsko bilje i limun
maslinovo ulje i začinsko bilje
maslinovo ulje, začinsko bilje i limun
Ako osnovnoj marinadi dodate začinsko bilje po ukusu (peršin, bosiljak, timijan, origano), po želji ljute papričice, suncokretovo ulje zamijenite maslinovim, umjesto jabučnog dodate vinski ocat, aceto balsamico ili sok i koru limuna, bijelo ili crno vino, dobili ste 5-6 novih mediteranskih kombinacija i okusa.
Slaže se s većinom vrsti mesa!
3. Kontinentalne marinade
Sastojci: korijander, senf, crveni papar
vino i luk
Osnovna marinada kojoj ste pridružili dobro usitnjen luk, tucanu ljutu papriku, chilli papriku ili kajenski papar, ocat zamijenili bijelim vinom, dodali usitnjenog peršina, lovora ili ružmarina.
Odgovarat će svinjetini, junetini, piletini.
4. Marinada s jogurtom
Sastojci: 200 ml jogurta
2 žlice suncokretova ulja
korica i sok jedne naranče
manji luk i 2 češnja češnjaka
korijander i ½ žličice cimeta
žličica svježe naribanog đumbira
½ žličice soli, mljeveni papar
Volite li istočnjačke okuse ovo je marinada po vašem ukusu. U mužaru usitnite suhe sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomiješajte s jogurtom i sokom i koricom naranče.
5. Azijska marinada
Sastojci: 200 ml suncokretova ulja
2 žlice soja sosa
žlica smeđeg šećera
2 češnja protisnutog češnjaka
naribani đumbir
50 ml višnjevače ili cherryja
Koristite na manjim komadima mesa i mesu koje se kraće termički obrađuje, jer marinada sadrži šećer, poput svinjetine i piletine.
Teksaška marinada
Sastojci: 200 ml pasirane rajčice
3 žlice suncokretova ulja
chilli ili neka ljuta papričica
2-3 češnja protisnutog češnjaka
Worcester, Tabasco ili chili umak
Ne zaboravite, sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smijete koristiti na drugim jelima, a da je prije toga ne skuhate, jer bi u sebi mogla sadržavati mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa koje je u njoj ležalo.