Skriveni dragulj Hrvatske

Čeznete za neočekivanim iskustvima na destinacijama koje posjećujete? Tada odaberite Zelenu rutu Virovitičko-podravske županije

Zelena ruta
Foto: Matija Turkalj
1/15
19.08.2024.
u 16:33

Tražite li odmor od užurbanog načina života i poslovnih obaveza, krenite Zelenom rutom koja vam otkriva ljepote Virovitičko-podravske županije. Evo koja mjesta nikako ne smijete propustiti

Ljeto je stvoreno za istraživanje novih destinacija, a da biste se uputili u avanturu i doživjeli neko novo i zanimljivo iskustvo, dovoljan je samo vikend ili nekoliko slobodnih dana kojima ste se odlučili nagraditi. Kontinentalna Hrvatska može se pohvaliti upravo takvim lokacijama, na kojima ćete provesti vrijeme s obitelji ili prijateljima, ispunjeno zanimljivim sadržajima, kao što su bicikliranje, pješačenje ili piknik u prirodi, te se vratiti kući s mnoštvom prekrasnih fotografija i uspomena.

Iako kontinentalna Hrvatska obiluje brojnim zanimljivim lokacijama, ovoga puta naša su preporuka baš sve točke na Zelenoj ruti Virovitičko-podravske županije, počevši od predivne Drave, preko Bilogore, pa sve do  Parka prirode Papuk i jezera Orahovica. Krenete li istraživati Zelenu rutu, očarani ekološkom očuvanošću i bioraznolikošću, razumjet ćete zašto je UNESCO čak dvije destinacije u Virovitičko-podravskoj županiji stavio na svoj prestižni popis – Park prirode Papuk nositelj je titule UNESCO svjetskoga geoparka, a čarobna rijeka Drava, koja prolazi ovim krajem, dio je UNESCO-ovog prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. No još jedna titula pripisana ovome kraju, a nosi je Bilogora, koja pripada području ekološke mreže Europske unije Natura 2000 te je upisana u krajobraze od posebne vrijednosti.  

Foto: Matija Turkalj

Doista, ako se upustite u otkrivanje virovitičko-podravskog kraja, doživjet ćete neočekivano iskustvo i zapitati se niste li se možda našli usred neke bajke iz koje jednostavno ne želite izaći. Zelena ruta, koja prolazi Virovitičko-podravskom županijom, neka bude vam bude vodilja za novo i nezaboravno putovanje, a evo koje su najatraktivnije lokacije. 


Evo zašto „lokalci“ obožavaju Dravu...

Na Dravi, omiljenome okupljalištu mnogih Slavonaca i Podravaca, i vi možete pronaći osvježenje od ljetnih vrućina, a svakako sa sobom ponesite dekicu i košaru za piknik. Na obalama ove krasotice postoje mjesta upravo za uživanje u obiteljskim druženjima, uz malo badmintona, igre loptom na travi ili samo odmor u hladovini ispod nekog drveta. Za ljetnih mjeseci, kada nema kiša, Drava je na nekim mjestima dovoljno plitka da možete prohodati do pješčanih otoka usred rijeke. Ako boravku uz obalu Drave želite dodati  posebniji doživljaj, unajmite kanu te istražite njezine rukavce i sprudove, a vaša bi avantura mogla izgledati baš kako je ispričana na @discover_podravina_slavonija.
 

Ako u svoju avanturu na Dravi želite ubaciti bicikliranje, krenite Dravskom rutom biciklističke staze EuroVelo 13, koja vas svojim velikim dijelom vodi uz samu rijeku, a slobodni ste uvijek zastati, odmoriti u hladu ili čak osvježiti se u Dravi. 

Dvije nezaobilazne destinacije su posjetiteljski centri Dravska priča i Križnica, a svaki od njih otkrit će vam nove i neočekivane zanimljivosti. U sklopu posjetiteljskog centra Dravska priča očekuje vas nekadašnji ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća, okružen raskošnom perivojem, upoznat ćete biljni i životinjski svijet ovoga kraja, poslušati kako zvuči ptičja pjevaonica, ali i zavući se u dabrovu nastambu. U sklopu centra je i maštovito uređen hostel, gdje možete i prenoćiti pa drugo jutro nastaviti svoje uzbudljivo istraživanje.

Foto: Matija Turkalj

Križnica je sasvim specifično i jedinstveno mjesto u Hrvatskoj – riječ je o jedinom naseljenom riječnom otoku u našoj zemlji, okruženo je Dravom i ugnijezdilo se u zaštićenom području biosfere Mura-Drava-Dunav. Ondje je otvoren i posjetiteljski centar u kojem možete doznati sve o bioraznolikosti ovoga posebnog riječnog otoka, do kojeg možete doći skelom. Na vanjskom dijelu Centra nalazi se umjetno biološko jezero, a okoliš je obogaćen autohtonim biljnim vrstama. U sklopu Centra uređena je i pješačko-biciklistička staza koja povezuje Centar s rijekom Dravom, a na raspolaganju vam je vožnja električnim vlakom te 20 bicikala, od čega je 10 električnih.


Bilogorski kraj, raj za bicikliste i prilika da kušate vrhunsko domaće vino

Bilogorski kraj nikako ne smijete propustiti. Brežuljci obrasli vinogradima i šumarcima, ne previše strmi za šetnje i bicikliranje, idealni su za izlete s cijelom obitelji. Kako je najviša točka Bilogore na samo 309 metara, nema straha niti za one sa slabijom fizičkom kondicijom, a djeca će s lakoćom svladati i pješačke, ali i biciklističke staze. Pitomački dio Bilogore na raspolaganju ima čak četiri uređene pješačke staze i osam biciklističkih. Ljubiteljima aktivnosti svidjet će se što se 31. kolovoza održava Panonsko Bilogorski MTB Maraton, a istog datuma druga po redu "Mrka Trka", koja će se i ove godine održati u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije. 

Foto: Matija Turkalj

Naravno, uvijek postoje mjesta na kojima možete odmoriti i okrijepiti se, a posebno će se razveseliti ljubitelji dobre kapljice jer bilogorski kraj bogat je autentičnim vinima. Obiteljske vinarije, skrivene u podravskim bregima, pružit će vam potrebnu dozu hladovine i sklonište od jakoga ljetnog sunca, a u svakoj od njih ste dobrodošli.

Nemojte propustiti ni izletište na Kladarskom bregu, gdje ponosno stoji vidikovac, ujedno i klopotec, nadahnut tradicijom, ali suvremeno izveden, koji se uzdiže na 17 m visine. S vidikovca za lijepog vremena možete vidjeti Bilogoru na dlanu, Dravu, pa čak Papuk i Psunj. Od zanimljivosti ondje su još kladarska iža i podrum sa širokim izborom autohtonih vina, a o svim posebnostima informacije možete dobiti u Turističko informativnom centru “Klopotec”.
 


Jankovac, kao stvoren je za obiteljske izlete

U srcu samog Parka prirode Papuk, na 475 metara, smjestio se Jankovac, gorska dolina koju još nazivaju i biserom slavonskoga gorja. Mnogo toga imate za pogledati na Jankovcu, a jedno je sigurno, u njegovim prirodnim ljepotama uživat će i veliki i mali avanturisti i ljubitelji šume i zelenila.

Foto: Matija Turkalj

Ono što nikako ne smijete propustiti na Jankovcu, a što će oduševiti i one najmlađe, jest Grofova staza, ispunjena stubama, pješačkim drvenim mostićima i rukohvatima, koja vam omogućava pristup najljepšim prizorima Jankovca. Cijelim su putem postavljene i poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. 

Staza će vas dovesti i do dva jezera u kojima se ne možete, na žalost, kupati jer im je prosječna temperatura oko 9°C. Na donjem jezeru vas jezeru očekuju kanui, koji će vaš posjet ovoj oazi obojiti romantičnim tonom, i uvjerit ćete se da je istina kad iz Parka prirode Papuk kažu, “Vikend i Park šuma Jankovac nepogrešiva su kombinacija…”
 

Za one koji su željni malo znojenja i nabijanja kondicije, oba jezera mogu obići i biciklima,  a neke će vas staze dovesti do fotogeničnog slapa Skakavac.

Potom, svratite u Planinarski dom, u kojem možete predahnuti od svoje avanture i počastiti se tradicionalnim slavonskim specijalitetima.

Foto: TZ Virovitičko-podravske županije


Jezero Orahovica – za cjelodnevni piknik

Tražite li mjesto za cjelodnevni izlet s obitelji, isključivo samo za opuštanje, piknik i kupanje, jezero Orahovica, koje se također nalazi u Parku prirode Papuk, odličan je izbor. Ove godine posjetiteljima pokazuje svoje novo ruho jer je kupalište potpuno obnovljeno, a oko jezera uređen je i sportsko-rekreacijski centar. Od pića i hrane, pa do različitih sportsko-rekreacijskih sadržaja, sve vam je na raspolaganju, a svoje dekice možete postaviti u sjeni nekog drveta i bezbrižno se družiti s obitelji ili prijateljima. 

Foto: Matija Rođak


Rekreacija, gastronomija, zanimljiva događanja

No Zelena ruta živi cijele godine i kroz brojna događanja koja promoviraju aktivan način života. Proljeće i ljeto obilježile su utrke Litica oko Virovitice, Klopotec Trail Pitomača i Put šarana outdoor weekend u Virovitici, a jesen će završiti spektakularnim Popišanac trailom, koji će se održati 19. listopada u Slatini. Ovi događaji ne samo da potiču zdrav život, već vas pozivaju na druženje i istraživanje svih ljepota, ali i običaja Virovitičko-podravske županije.

Stoga, doživite neočekivano u virovitičko-podravskom kraju i sa sobom ponesite najljepše uspomene... Zelena ruta čeka na vas!

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije. 

 

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije