Kad izgovorite Toskana, prva asocijacija je – chianti. Renesansno obla i slamom opletena boca skriva vino kakvo se pod tim imenom proizvodi još od 13. stoljeća. Geografski je ograničeno na područje oko Arezza, Firence, Pise, Pistoie i Siene, a da samo ti krajevi imaju pravo proizvoditi to vino odlučio je čuveni nadvojvoda toskanski Cosimo Medici, isti onaj koji je dao utvrditi većinu gradova u toj jedinstvenoj regiji. Chianti je crno stolno vino od grožđa sangiovese grosso, canaiolo, trebbiano toscano i malvasia bianca, a i omjeri su strogo utvrđeni recepturama za kupažu koje je odredio baron Bettino Ricasoli zvan i Barone di Ferro (Čelični baron) nakon ujedinjenja Italije: 70% crnog vina sorte grožđa sangiovese, 15% canaiola i 15% bijele malvazije. Bitka oko prava na ime chianti traje gotovo stotinu godina. Consorzio Chianti Classico lijepio je na svoje proizvode markicu s likom Crnog pijetla (Gallo Nero) jer je to bio simbol srednjovjekovne Lege Militare del Chianti (Vojničkog saveza) toga kraja i upravo ta oznaka daje ekskluzivitet tom finom vinu koje se razlikuje od ostalih vina što se proizvode po Toskani. Birate li chianti, a niste znalac, neka to bude Riserva, Chianti Superiore, Classico ili Chianti Classico Gran Selezione.
Chianti, vino koje je od 13. stoljeća na stolovima toskanskih obitelji
Sjajan omjer nekoliko sorti vina odredio je Čelični barun nakon ujedinjenja Italije, a chianti je za toskanu rezervirao još u 13. stoljeću cosimo medici cocos
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.