Funky Food - Požega

Čobanac za 22. stoljeće

DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL, ENA KOKANOVIĆ NAGY, ZVONIMR TANOCKI/TZ ŽUPANJA
02.11.2020.
u 14:10

Od tradicionalnog, koji se kuha u kotliću, do čobanca u pecivu, s kupusom i paprikom.

U ljubavi i kuhinji sve je dozvoljeno pa, osim u tradicionalnim varijantama, u Slavoniji možete uživati u čobancu 22. stoljeća. Ovu street food verziju za ljubitelje moderne kuhinje kreirao je tim Funky fooda u Požegi.

Choby 22, kako od milja nazivaju ovaj čobanac, najukusnija je kombinacija starog i novog. Tijekom njegove pripreme poštuju se sve metode obrade namirnica na tradicionalan način, no za razliku od tipičnih načina serviranja, dobit ćete ga u friškom mekanom pecivu sa svježim hrskavim kupusom i paprikom. Za prste polizati.

Choby 22 slijedi pomno osmišljen street food format koji spaja tradicionalna jela s modernim okusima i očekivanjima. Ova neočekivana verzija slavonske kuhinje usmjerena je onima koji prate trendove, imaju istančan okus, pravi su gurmani, ali žive brzim životnim ritmom i svaka im je minuta dragocjena. Novi koncept osmislila su dvojica entuzijasta i gurmana – Ivan Adžić i Nikola Stanišić. Uspješno su ga testirali na brojnim festivalima ulične hrane u Hrvatskoj nakon čega su se odlučili „skrasiti“ u rodnoj Požegi.  

Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL, ENA KOKANOVIĆ NAGY, ZVONIMR TANOCKI/TZ ŽUPANJA

Cernički ćupteti - ljuti kolačići s vinom i masti

Samo ćete u Cerniku u blizini Nove Gradiške kušati ljute kolačiće od tijesta punjene nadjevom koji inače ide u kobasice. Teško ćete odoljeti ovoj pečenoj deliciji poznatoj kao ćupteti, koja se tradicionalno priprema u vrijeme svinjokolja. U tijesto je vrlo važno dodati svinjsku mast i vino, zamijesiti ga, razvaljati i na sredini dodati nadjev. Ćupteti se peku u zagrijanoj pećnici otprilike 35-40 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, a posebnog savjeta za posluživanje nema. Tradicionalno su se jeli s nogu, trebalo je nahraniti vrijedne ljude koji su od ranih jutarnjih sati na niskim temperaturama pomagali u svinjokolji.   

Županja na cesti zlatnih niti - običaji spašeni od zaborava

Iako grad, Županja će vam pružiti ambijent seoske arhitekture. Tu ćete doznati da “ušoravanje“ znači spajanje manjih okolnih zaselaka u jedinstvenu cjelinu. U Županji se prvi put zakotrljala nogometna lopta i zaigrao tenis u Hrvatskoj, a za početak sportske tradicije zaslužna su devetorica Engleza koji su 1880. u gradu otvorila tvornicu tanina. Jedan od njih, Fredy Hepburn, oženio se Katarinom Horvatović, koja je tako postala prva šokačka lady, omiljena i u visokom engleskom društvu. Šetnica uz Savu sjajan je izbor za aktivan odmor, vožnju biciklom ili trčanje. Tamo je i graničarski čardak iz 19. stoljeća, jedini očuvani primjerak vojnokrajiške arhitekture u Hrvatskoj, u kojem je danas Zavičajni muzej “Stjepan Gruber”. S okolnim mjestima: Štitarom, Babinom Gredom, Cernom, Šiškovcima, Gradištem, Bošnjacima, Drenovcima i Vrbanjom, Županja je povezana Cestom zlatne niti. Na njoj ćete otkriti zaboravljene običaje, tradicionalnu enogastronomsku ponudu, vrhunske rukotvorine, uz druženje s gostoljubivim domaćinima na obiteljskim gospodarstvima. Ljubitelji prirode ne propuštaju izletište Županjski virovi nedaleko od grada.   

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije