Skrivene ljepote

Čuvari granice, baštine i prirode nalaze se na manje od dva sata od Zagreba - otkrijte ponudu Brodsko-posavske županije

Brodsko-posavska županija
Foto: TZ Brodsko-posavske županije
1/5
23.08.2024.
u 12:45

Bogata prirodna i kulturna baština, brojni skriveni dragulji i povijest koja je utkana kroz krajolike, koji će oduševiti avanturiste, ali i sve željne bijega od gradske vreve, a dodamo li tome i gastronomsku ponudu koja obara s nogu, jasno je zašto je Brodsko-posavska županija sve omiljenija destinacija za godišnji odmor.

Ova prirodna granica rijeke Save mjesto je gdje su se tijekom stoljeća spajali razni svjetovi i kulture, a brojni spomenici i lokacije ostali su trajna uspomena na neka davna vremena, “Gdje usput postaje cilj!”.


Tragovima prošlosti

Mjesto gdje se skupilo ono najbolje – ljepota prirode, bogata kultura, ljupka sela, predivna obala Save i bogata trpeza pozivnica su da istražimo ovu županiju i njezine skrivene bisere.

Jeste li znali da se u Slavonskom Brodu nalazi površinom najveći trg u Hrvatskoj? Poznat je i po velikim imena, poput književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Mjesto na kojem je stvarala svoje poznate priče neoklasična je jednokatnica iz 1882. godine, a nalazi se na glavnom gradskom trgu i potaknut će vas da barem na kratko pobjegnete od stvarnosti. Također, ovdje je živio i  pjesnika Dragutina Tadijanovića, dok je svoje prve plesne korake ondje učila i poznata prima balerina Mia Čorak Slavenska.

U samom središtu Slavonskog Broda smjestila se najznačajnija povijesna građevina Županije – tvrđava Brod. Ova impozantna utvrda danas je najveća kulturno-turistička atrakcija, a bila je projektirana kao smještaj za 5000 vojnika. Izgrađena na poticaj austrijskoga vojskovođe Eugena Savojskog, mogla je izdržati opsadu u trajanju od 30 dana jer je imala dovoljne zalihe hrane i vode, a posjedovala je 150 topova. Danas je ova tvrđava spomenik nulte kategorije i monumentalni primjer vojne arhitekture 18. stoljeća. Također, unutar same tvrđave nalazi se i jedinstveni muzej tambure te Galerija Ružić koja je, po značaju, druga galerija moderne umjetnosti u Hrvatskoj.

Foto: TZ Brodsko-posavske županije

Uz obalu rijeke Save smjestili su se bedemi franjevačkog samostana s crkvom Presvetog Trojstva, jednim od najvećih baroknih samostanskih sklopova u Slavoniji. Ovaj samostan građen je tijekom 18. stoljeća, a iako izvana nalikuje utvrdi, unutrašnjost krije jedno od najraskošnijih baroknih dvorišta u Hrvatskoj, dok je knjižnica prava riznica vrijednih svezaka i inkunabula.

U Slavonskom Brodu nalazi se i muzej koji slavi povijest ovog kraja – Muzej Brodskog Posavlja. Ovaj muzej čuva vrijedne povijesne artefakte koji su u prošlosti nastajali na prostoru Brodsko-posavske županije od razdoblja neolitika pa sve do 20. stoljeća.

Foto: TZ Brodsko-posavske županije


Mjesta bogate povijesti

Još jedna nezaobilazna lokacija svakako je i maleno mjesto smješteno u podnožju gore Psunj, Cernik. Iako broji tek nešto više od 1600 stanovnika, lokacija je ovo koja spaja povijest – franjevački samostan, baroknu crkvu Sv. Petra i Kulmerov dvorac. Pravi su ovo dragulji koji čuvaju povijest ovog kraja. Franjevački samostan dom je vrijedne muzejske kolekcije, gdje možete vidjeti i predmete iz Svete Zemlje, ali i vrlo vrijednu arheološko-paleontološku zbirku.

Foto: TZ Brodsko-posavske županije

U blizini samostana nalazi se i dvorac Kulmer-Marković, podignut na mjestu nekadašnje srednjovjekovne tvrđave iz 1372. godine. Mjesto je ovo gdje ćete zakoračiti u prošlost budući da je zadržao izvorni srednjovjekovno-renesansni izgled i tako ostao podsjetnik na neka davna vremena. Iako je dvorac zatvoren za javnost, u neposrednoj blizini nalazi se dvorište škole i maketa cerničkog kraja koja će vam omogućiti da ovo mjesto razgledate kao na dlanu.

Nešto zapadnije u Okučanima nalazi se spomen-obilježje akcije “Bljesak”, kojom je u Domovinskom ratu 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Nova Gradiška, grad koji odiše duhom baroka, skriva brojne zanimljive lokacije. Jedna od najistaknutijih znamenitosti stare jezgre grada je crkva Sv. Terezije Avilske, a krasi ju jedinstveni barokni toranj koji podsjeća na piramidu. Župna crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije lokacija je u čijoj se unutrašnjosti nalazi djelo poznatoga akademskog slikara Celestina Medovića.

Središnji dio jezgre grada krasi Trg kralja Tomislava i park oblikovan po uzoru na francuske perivoje, koji je početkom 20. stoljeća uređen u pejzažnom stilu engleskog parka.

Uz Savu nalazi se i crkva Blažene Djevice Marije u Kobašu, a ovo gotičko zdanje jedno je od rijetkih sačuvanih srednjovjekovnih spomenika u slavonskoj Posavini te je posebno posjećeno za blagdan Velike Gospe.

Još jedna zanimljivost, koju svakako treba posjetiti, jest i Spomen-galerija Ivana Meštrovića otvorena 1972. godine, u Vrpolju, mjestu rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. stoljeća. U stalnom postavu Galerije predstavljeno je 35 radova velikog kipara, skulptura i reljefa u gipsu i bronci, nastalih u razdoblju 1904. – 1946. godine.

Brodsko-posavska županija svakako ima mnogo toga za ponuditi, od povijesnih spomenika i prirodnih ljepota do bogate kulturne baštine. Ova županija, sa svojim zanimljivim i raznolikim naslijeđem, poziva posjetitelje da istraže njezine čari i otkriju priče koje skrivaju njezini spomenici i krajolici.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije