Omiljeno piće

Danas je Svjetski dan piva: Donosimo zanimljivosti koje možda niste znali

shutterstock
07.04.2020.
u 10:46

Na današnji dan obilježava se dan piva, alkoholnog pića koje mnogi obožavaju.

Pivo je jedno od rijetkih alkoholnih pića za koje ljudi kažu da ga ne piju zbog alkohola, već zato što im je zaista fino. Naziva se još i 'zlatna tekućina', a taj sinonim samo govori o njegovoj popularnosti i vrijednosti. 7. travnja obilježava se Svjetski dan piva, a mi donosimo neke zanimljivosti koje možda niste znali.

Postotak alkohola
Ovo mnogima omiljeno piće uglavnom sadrži 4, 5 ili 8 posto alkohola. Najveći postotak ikada imalo je jedno pivo sa čak 67.5% alkohola što je identično kao jaka žestoka pića.

Pivo i žene
Prvi profesionalni pivari bile su - žene. U povijesti je proizvodnja piva bila smatrana plemenitim zanimanjem za njih, a da bi žena u drevnom Peruu mogla proizvoditi pivo morala je biti plemenitog roda i - veoma lijepa. U Egiptu je muškarcima zakonom bilo zabranjeno proizvoditi i prodavati pivo.

Recept
Najstariji ikad pronađen recept je upravo o pravljenju piva. Napisan je na kamenoj ploči prije više od 5000 godina i to u formi pjesme.

Kvarenje
Iako mnogi i dalje misle da se pivo ne može pokvariti, može. Međutim, nikada se ne kvari jer je ostalo otvoreno ili na sobnoj temperaturi, već od previše svjetla.

Pivo u limenci
Limenke piva su se prvi puta pojavile 1933. godine, a izumljene su u pivovari Krueger u Newarku, New York. Kako se smanjio odlazak u kafiće, pivari su morali pronaći način da dostave pivo u domove, što su im ova manja pakiranja i omogućila.

Kako nastaje pivo možete pogledati u videu:

Znanost o proizvodnji piva
Zitologija je naziv za znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji ovog pića. U SAD-u i Njemačkoj postoje instituti na kojima se izučavaju pivo, njegova povijest, osobitosti kao i mogućnosti unaprjeđenja u proizvodnji.

Bitna je čaša
Kako bi se izvukao maksimum iz okusa, arome i doživljaja piva potrebno ga je piti u odgovarajućim čašama koje imaju debelo staklo zbog čega su krigle izrazito popularne. Visokokvalitetnom pivu potrebna je što čišća i hladnija čaša kako bi se iz njegovih aroma izvukao maksimum jer isto pivo u različitim čašama ima različit okus. Također, dobro oblikovana pjena u čaši sprječava mjehuriće da ispare te štiti pivo od kisika iz zraka jer on utječe na okus i kvalitetu.

Pivo sadrži isključivo prirodne sastojke
Najčešće se sastoji od tri poznata sastojka – vode, ječma, hmelja i kvasca. Većina piva ne sadrži konzervanse, aditive ni bojila. Prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. To se ne može reći za mnoga druga pića koja se nalaze na tržištu, što pivo razlikuje od drugih proizvoda koji su bazirani na šećeru te umjetnim aromama.

Vrste
Ovisno o tvrdoći vode, kvaliteti i vrsti slada te sirovina i hmelja, primijenjenom tehnološkom postupku dobivanja pivske sladovine, vrsti kvasca, postupku vrenja sladovine, doviranja, dozrijevanja i dorade mladog piva, moguće je dobiti hrpu različitih tipova i vrsti piva s tisuću okusa i mirisa. Postoji čak 400 različitih vrsta.

Cenosillicaphobia
Da, i to postoji. Ovaj naziv označava strah od prazne pivske čaše.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije