Donosimo i recept

Danas je svjetski dan vafla: Znate li priču o tome kako su nastali?

Shutterstock
25.03.2021.
u 11:30

Zasladite se ovom jednostavnom i ukusnom slasticom!

Dan vafla u povijesti je označavao početak proljeća koji se slavio tako da se cijeli dan radi i jede ova slastica koja je nastala još negdje, pretpostavlja se, u 13. ili 14. stoljeću. Autor recepta je nepoznat, pronađene su samo upute nazvane Le Ménagier de Paris koje je, prema narodnoj priči, napisao jedan Francuz svojoj mladoj supruzi 

Ubrzo je ovo jelo postalo omiljeni doručak diljem svijeta, ali i slastica u novom obliku - kornet! Naime, prodavaču sladoleda je ponestalo čašica za posluživanje, pa je zamolio prodavača vafli na susjednom štandu da mu pomogne. Došli su na ideju da presavinu vafle i u njima posluže kuglice sladoleda i tako je 1904. godine nastao kornet.

U početku su se vafli pekli između dva tanjura, iznad vatre, a onda je Cornelius Swarthout 1869. godine izumio pekač kojeg je u Ameriku donio bivši predsjednik, Thomas Jefferson.

Naravno, obarali su se rekordi u jedenju i pravljenju ove slastice slične palačinkama, pa je tako najveći vafl na svijetu dugačak 2,4 metra i teži 50 kilograma. Rekord u jedenju oborio je Patrick Bertoletti koji je pojeo 29 komada u samo 10 minuta i tako s prvog mjesta maknuo Joeya Chestnuta koji je 2007. pojeo 23 komada u isto vrijeme. 

Postoje tri vrste vafla:
Belgijski
Lagani su i hrskavi s dubokim grebenima, a u izradi se koristi kvasac.
Američki
U izradi se umjesto kvasca koristi prašak za pecivo.
Liege
Dolaze također iz Belgije, napravljeni su s kvascem, ali su mekši, smjesa je gušća i slađi su jer se na njih stavlja karamelizirani šećer.

 

 

Donosimo vam recept za savršene vafle koji možete isprobati već danas i tako proslaviti ovaj dan!

Sastojci:
26 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice šećera
2 jaja
6 žlica maslaca
3,5 dcl toplog mlijeka

Priprema: 
U veću posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promiješajte da se sastojci međusobno povežu.

U drugu posudu dodajte jaja, otopljeni maslac i mlijeko i sve dobro izmiksajte.

Zatim tekuće sastojke dodajte u suhe i miksajte sve dok ne dobijete lijepu, glatku i malo gušću smjesu. 

Kada se pekač za valfe zagrije, dodajte smjesu i pecite. Gotovi su onda kada poprime zlatnu boju.

Od ove količine sastojaka dobit ćete 7 do 8 vafla. Možete ih preliti javorovim sirupom i dodati šumsko voće. 

 

 

 

Komentara 1

MO
montello
18:12 25.03.2021.

obozavam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije