Pogubno djeluje na našu kožu, šećer u krvi, zglobove... Da, u pšenici koju svakodnevno konzumiramo ne može se naći ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, a istodobno šteti našem zdravlju. Današnje patuljasto zrno bitno se razlikuje od prave pšenice "einkorn" kakva se proizvodila u prošlosti, kaže kardiolog William Davis koji ljude educira o tome koliko je pšenica (ne)zdrava za naš organizam. Patuljasta pšenica stvorena je genetskom manipulacijom i hibridiziranjem zbog većih prinosa, ali s mnogo većim količinama škroba i glutena i više kromosoma.
Visoke razine posebnog škroba koji se zove amilopektin te poseban gluten su ono što će vrlo vjerojatno stvoriti alergije i infekcije u tijelu. Gluten je ljepljivi protein od kojeg kruh raste i mekan je, a osim toga, može izazvati upalu, pretilost i kronične bolesti. "Stara" pšenica, s druge strane, imala je manje proteina glutena i manje je vjerojatno da će takvo zrno izazvati celijakiju.
Iako je pšenica bogata vlaknima i B vitaminom, oni se mogu naći i u drugim namirnicama poput graška ili raštike, ali i iz voća i povrća u dovoljnim ako ne i većim količinama, piše Dailyhealthpost. Stoga, razmislite o svom izboru...
Problemi sa zglobovima. Alergija na pšenicu nema jasnih simptoma, pa mnogi ljudi ni ne zanju da su alergični. Bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posljedica te alergije, a Davis kaže da pretjerana konzumacija pšenice i pšeničnih proizvoda utječe na bolove koji se najčešće javljaju u zglobovima prstiju i zapešća, ali se mogu manifestirati i kao bol u kralježnici, kukovima, koljenima...
Problemi s kožom. Iako su ugljikohidrati iz pšenice složeni, rastvaraju se na šećere koji brzo podižu razinu inzulina u krvi. Pri tome se aktiviraju žlijezde koje luče pretjeranu masnoću što uzrokuje probleme s aknama i kožom.
Šećer u krvi. Amilopektin, ugljikohidrat koji povisuje razinu šećera u krvi više je nego običan šećer i može dovesti do brojnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes.