Cimet je popularan začin za pečenje i kuhanje, a znanstvenici su u mnogim istraživanjima potvrdili da je višestruko dobar za zdravlje. Ovo su neki razlozi zašto biste trebali cimet uključiti u svakodnevnu prehranu...
Ipak pripazite jer nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet).
1. Niži kolesterol. Samo pola žličice cimeta dnevno može sniziti LDL kolesterol. Možete ga umiješati u jogurt, jutarnju kašu od pahuljica ili puding.
2. Regulacija šećera u krvi. Nekoliko studija pokazalo da cimet ima moć regulacije šećera u krvi, odnosno utječe na njegovo snižavanje. Zato je izvrstan za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Isto tako potiče tijelo na prirodno trošenje masnih naslaga i smanjenje težine.
3. Gljivične infekcije. Cimet ima nevjerojatnu sposobnost spriječiti gljivične infekcije na koje ne djeluju ni medikamenti.
4. Rak. Jedna američka studija pokazala je da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i stanica raka.
5. Ugrušci. Ovaj začin djeluje i protiv zgrušavanja krvi.
6. Artritis. Pacijentima iz jedne danske studije koji su uzimali pola žličice cimetova praha u kombinaciji sa žličicom meda svako jutro prije doručka značajno je olakšana bol uzrokovana artritisom, i to samo nakon tjedan dana. Nakon mjesec dana hodali su bez bolova.
7. Antibakterijski učinak. Cimet je zapravo prirodni konzervans pa kad se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija.
8. Zdravlje mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da miris cimeta potiče kognitivne funkcije i pamćenje.
9. E. coli. Istraživači sa sveučilišta u Kansasu otkrili su da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se najčešće skriva u nepasteriziranim sokovima.
10. Nutrijenti. Začin je veliki izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.
Ali oprez: cimet mora biti pravi (Ceylon, Cinnamomum verum) , a ne kineski (obicni)(Cinnamomum cassia); potonji sadrzi cesticu Kumarin, koja u vecim kolicinama je stetna po zdravlje.