NE FIZIČKOM KAŽNJAVANJU

Djeca koju se tuče sklona su nasilnom ponašanju

15.05.2009.
u 18:07

Najnovije preporuke o odgoju djece potpuno isključuju svaki način fizičkog kažnjavanja djece i mantru “da je batina iz raja izašla” kojom su odgojene generacije djece.

Najnovije istraživanje Sveučilišta New Hampshire povezuje fizičko kažnjavanje djece s kasnijim rizičnim seksualnim ponašanjem. Psiholozi koji su vodili studiju smatraju da se fizičkim kažnjavanjem stvara u glavi djeteta veza između ljubavi prema roditelju i udaraca.

Rezultati studije ne odnose se toliko na povremene udarce po guzi, iako i njih treba izbjeći. Tjelesnim kažnjavanjem dijete postaje nesigurno, gubi samopouzdanje, stvara lošu sliku o sebi, gubi povjerenje u svijet oko sebe i samo postaje nasilno.

Osim toga, dokazano je da je fizička kazna vrlo stresna za dijete i da taj stres može trajati godinama. Fizičko kažnjavanje ponižava dijete, stvara osjećaj straha, ugroženosti i povrede dostojanstva. Dijete gubi interes za učenje, druženje i igru te vjeru u svoje sposobnosti. A ovo najnovije istraživanje, koje povezuje fizičko zlostavljanje i kasnije problematično sekusalno ponašanje još je jedan alarm koji upozorava na štetnost fizičkog kažnjavanja.

U borbi protiv nenasilnog discipliniranja djeteta, glavna skupština UN-a 2009. godinu proglasila je ciljanom godinom za postizanje ukidanja tjelesnog kažnjavanja djece na svjetskoj razini, a Hrvatska je jedna od osamnaest zemlja koje zabranjuju fizičko kažnjavanje. A trenutno je aktualna i kampanja Vijeća Europe “Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece”.

Ako ne uspijevate pronaći nenasilno rješenje za probleme sa djetetom, potražite stručni savjet ili pomoć pozivom na broj 01/ 48 33 888 – Plavi telefon ili 01/ 6112 758 – Hrabri telefon koji organiziraju savjetovališta za roditelje i djecu.

Na raspolaganju su vam stručnjaci koji će vam pomoći da pronađete drugi, ne nasilan put za discipliniranje svog djeteta.

Dobro je znati da za fizičko kažnjavanje možete dobiti i novčanu kaznu od od najmanje 5000 kuna, a za teže slučajeve čak i kaznu zatvora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije