Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Doktor otkriva nevjerojatnu stvar koja se događa s našim mozgom kada umremo

shutterstock
11.06.2024.
u 10:30

Vaš se mozak gasi u 'eksploziji aktivnosti', zbog ogromnog oslobađanja neurotransmitera.

Medicinski stručnjak otkrio je da se nešto prilično iznenađujuće događa s našim mozgovima, posebno kada umremo. To je nešto o čemu smo vjerojatno čuli samo u filmovima i popularnoj kulturi, ali postoji hrpa znanosti koja to potvrđuje. Dr. Rahul Jandial dvojno je obučen neurokirurg i neurobiolog, a razgovarao je s kolegom, medicinskim stručnjakom, dr. Ranganom Chatterjeejem, u njegovom podcastu pod naslovom Osjećaj se bolje, živi više, piš LADBible

Prvi je istraživao svijet i područja snova, objašnjavajući: ‘Kako mozak umire je stvarni moćno i utjecalo je na mene jer postoji mjerenje koje pokazuje nešto vrlo dramatično. Postoje pacijenti koji umiru, naljepnice su im na srcu, imate EKG očitanje - obično mislimo o smrti kao o ravnoj liniji, što znači da nema električnog signala koji dolazi iz srca’. 

VEZANI ČLANCI: 

No, zahvaljujući elektrodama na površini lubanje može se mjeriti i pratiti aktivnost mozga u posljednjim trenucima pacijenta. Objasnio je da nakon što srce stane i pogledate ravnu crtu na srčanom monitoru, začudo, niste još potpuno nestali. Dobra je vijest, prema dr. Jandialu, da elektricitet u vašem mozgu traje još prvih nekoliko minuta nakon službene srčane smrti.

‘Moždani elektricitet ne prolazi samo tako, postoji ogromna eksplozija aktivnosti, slična moždanim valovima u snu, slična moždanim valovima ekspanzivnog pamćenja’, kaže dr. Jandial, ‘Prvih nekoliko minuta nakon što naše srce prestane kucati, gdje smo povijesno mislili da je ovo vrijeme smrti, mozak doživljava svoj posljednji trenutak, možda najbolji trenutak’. 

U biti, vaš mozak se gasi u 'eksploziji aktivnosti', zbog ogromnog oslobađanja neurotransmitera, a medicinski stručnjak kaže da nam to pokazuje da 'trebamo držati ruku te voljene osobe dulje nego što smo mislili’. Dr Jandial je dodao da ovo govori svim svojim pacijentima kako bi im pružio dodatnu sigurnost, tako da znaju da srce ‘posljednji put otkuca i onda posljednji izljev krvi odlazi u mozak’ kada umremo.

GALERIJA: Što vaša omiljena boja govori o vašoj osobnosti? Više nego što mislite!

1/10

Dakle, dobivamo posljednji životni trenutak zbog glukoze koja se prenosi krvlju, dovoljno napajajući neurone za neko vrijeme. ‘Što mozak radi u tom trenutku? Ispaljuje sve što ima u arsenalu i daje vam najbolji san ikada’, otkrio je neurokirurg. Usporedio ga je s iskustvima na rubu smrti i pacijentima koji su se 'vratili' s ruba.

Dr. Jandial je dodao: ‘Možda ovo objašnjava zašto su neki rekli da imaju sjećanja na cijeli život poput predstave s filmske trake u svom umu’. No, to nije sve, kako je neurobiolog dodatno objasnio: ‘Meni ti moždani valovi pomalo nalikuju moždanim valovima sanjanja - da je možda moždana smrt sama po sebi jedan posljednji masivni san koji mi ukazuje da sanjanje nije greška’.  

VEZANI ČLANCI: 

Voditelj, dr. Rangan Chatterjee, se uključio priznajući da su ga prošli 'trnci' jer je rekao da neke medicinske sestre odluče nastaviti razgovarati s pacijentima nakon srčane smrti kako ne bi bili potpuno sami u toj posljednjoj fazi. Prisjetio se i vremena kada mu je otac umro, prije 11 godina, i razmišljao o tome je li njegov otac zapravo vidio kako mu život prolazi pred očima.

‘Samo zato što to još ne možemo objasniti ne znači da nije moćno. Mislim da su vrata koja to otvaraju u pogledu svrhe našeg mozga, svrhe sanjanja, što električna aktivnost zapravo znači, doista duboka’, priznao je. ‘U vašim posljednjim trenucima, robusna aktivnost poput snova bit će tu za vas da vas utješi i proslavi život koji ste živjeli’, zaključio je dr. Jandial.

Liječnica otkrila najstrašnije stvari koje je čula u posljednjim trenucima ljudi na samrti:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije