Otočac kao najstarije naselje u Gackoj uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, nudi obilje istinskih vrijednosti: pejzaž, tradiciju i gastronomiju. Brojne aktivnosti, događanja, hotelski i privatni smještaj itekako su dobra pozivnica za doći, ostati, ali i vratiti se. Spada u jedno od najstarijih naselja s hrvatskim življem. Prvi se put spominje na Bašćanskoj ploči s kraja 11. stoljeća.
Ljepotica boje opala Gacka, s pritocima duga 61 km, izvire ispod Godače i Venca u Sincu. Iako je po svim svojim osobinama krška rijeka, Gacka je izuzetno spora i mirnog toka i ujednačene količine vode. Od ribljih vrsta, Gacka je u svijetu poznata po potočnoj pastrvi koja je meka strastvenih ribiča. Zbog obilja hrane potočna pastrva u Gackoj raste 5 do 7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu. Zato kapitalni primjerci gackine potočne pastrve nerijetko narastu i do 5 kg. Ribolovna sezona na rijeci Gackoj počinje 1. ožujka i završava 31. listopada.
Mlinice na Gackoj u Sincu posebna su atraktivnost kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta. Za posjet, razgledavanje i pokazivanje mljevenja žitarica dobro bi bilo javiti se mlinarima Juri Majeru (tel.: 099/8314-381) i Juri Kolakoviću (tel.: 099/5716-940). U mlinici na izvoru možete vidjeti proces proizvodnje brašna i kupiti svježe samljeveno pšenično, ječmeno, raženo i kukuruzno brašno.
U ponudi lokalnih OPG-ova možete kušati i kupiti med, pekmeze, džemove energetske pločice, sokove i desertna vina, razne rukotvorine od vune, autohtone suvenire... Siranu koja se nalazi u poslovnoj zoni vodi obitelj s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji sira i dobivenim mnogobrojnim nagradama pa svakako valja kušati škripavac, runolist sir, gacki sir s pčelinjim peludom, skutu, svježi kravlji sir, maslac... Ogladnite li, u hotelima, restoranima i bistroima preporučujemo gacku pastrvu na žaru, zelje, meso i domaće police te janjetinu. Uz Gacku možete šetati ili voziti bicikl na uređenim biciklističkim stazama dugim 30 do 50 km, svaka sa svojom temom i atrakcijama koje se usput mogu doživjeti, ploviti kajakom ili kanuuom, planinariti uređenim planinarskim stazama, igrati tenis uz Gacku ili fotografirati prirodu.
ŠTO POSJETITI
Fortica, utvrda u Otočcu, pravi je raritet jer spada u jednu od jedine dvije preostale pravilne trokutaste kule u Hrvatskoj, a u Europi ih je ostalo svega nekoliko. Petnaest postaja križnoga puta postavljenih na obronku Fortice, doprinos je ne samo religijskim sadržajima u ovom gradu već za svakog posjetitelja predstavlja i osebujan umjetnički doživljaj.
Gačanski park hrvatske memorije, „knjiga u kamenu , nalazi se pokraj crkve Presvetog Trojstva u centru grada, Vremeplov parka obuhvaća dugih 12 vjekova prošlosti regije Gacke.
Muzej Gacke zavičajni je muzej smješten u samom središtu Otočca u zgradi sagrađenoj krajem 19. st. Za posjet Muzeju Gacke potrebno je izdvojiti četrdesetak minuta, a stalni postav sastoji se od šest cjelina u kojima su izloženi predmeti šest muzejskih zbirki.
Svetište boga Mitre – ostatak je antičkog svetišta. Nedaleko aerodroma na Špilniku, oko dva kilometra od ceste prema Gospiću, nalazi se svetište iz 2. i 3. stoljeća nakon Krista kod kojega su sljedbenici boga Mitre prinosili žrtve i izvodili kultne poganske obrede.
U Ličkom Lešću posjetiteljima se kao na dlanu nudi arheološki lokalitet – Pećina. Potrebno je od Hrvatskoga centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, kojih stotinjak metara prošetati i spustiti na drugu stranu do pećine, uključiti maštu i pokušati se vratiti nekoliko tisuća godina unatrag i osjetiti mirise prošlosti.
Quad safari Gackom dolinom i Velebitskim pobrđem jedna je od najboljih avantura u Hrvatskoj.
Avantura osim same vožnje raznim putevima (makadam, poljski put, šumski put i asfalt) uključuje i obilaske najatraktivnijih lokacija ovog dijela Hrvatske.
Vožnja uključuje prolazak i zaustavljanja kod muzeja aviona, svetišta boga Mitre, Majerova vrila .
Ribnjak – ribogojilište „Gacka“ u mjestu Sinac ustrojeno je kao punosistemski ribnjak zatvorenog tipa, s vlastitom proizvodnjom mlađa udomaćene kalifornijske pastrve i autohtone potočne pastrve te
proizvodnjom navedenih ribljih vrsta svih dobnih kategorija namijenjenih poribljavanju prirodnih vodotoka i sportsko-ribolovnih objekata, uključujući i proizvodnju konzumne ribe. Proizvodnja ribe na ovom ribogojilištu ima neprekinutu tradiciju tri desetljeća. Na ribogojilištu se nalazi i objekt za preradu ribe i proizvodnju širokog asortimana obrađenih i prerađenih ribljih proizvoda. U ponudi su konzumna kalifornijska, salmonidna i autohtona potočna pastrva, hladno dimljeni filet gacke pastrve te kavijar i pašteta od gacke pastrve.