4. Pjenušavi srijemski doručak

Doručak u vinogradu uz gozbu i glazbu uveličan slikarskom radionicom!

Julio Frangen
16.11.2023.
u 07:15

U vinariji Papak na Radošu u nedjelju,12.11.2023. ljubitelji srijemskih vina i izvornih delicija uživali su u kušaonici i na terasi s pogledom na najistočniji vinograd u Hrvatskoj: doručak je privukao goste iz Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba – i Vojvodine

Vinarije Papak, OPG Izvori života, Čobanković, KAST i Buhač predstavile su svoja pjenušava i mirna vina uz već nadaleko poznate srijemske delicije hotela Dunav na 4. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu, u nedjelju 12. studenoga, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije. Bila je ovo posebna prigoda, da se, uz besplatan ulaz koji je osigurala TZ Vukovarsko-srijemske županije, proslavi Dan županije, obilježen prethodnoga dana 11.11. u Iloku.

Foto: Julio Frangen

Program je počeo od 11h, kada je na velikoj terasi, već tradicionalno, iločki hotel Dunav, pripremio najukusnije predstavnike Srijema: kulen, kulenovu seku, sireve (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, dimljeni), šunku, čvarke, domaće kobasice, zapečene flekice s kobasicom, krumpirušu, taške s orasima i makom, salenjake – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo. Gosti su, uz čašu pjenušca vinarija Papak, Izvori života i Čobanković, te uz mirna mlada vina pjevušili uz glazbu Tria Petre Marković ili otkrivali svoje slikarske talente na radionici Feel good & Paint, prema ideje gđe Majde Jakše, direktorice TZ Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom druženja, domaćin Mladen Papak i organizatorica Marija Vukelić osmislili su i kratki »edukativni predah«, predstavljajući gostima vrste pjenušavih vina te načine proizvodnje kroz povijest do danas. Posebno zanimljiv je bio i »mutni« (budući novi) pjenušac tradicionalne metode vinarije Papak iz 2022. koji je još na odležavanju - te su ga gosti kušali upravo u jednoj od etapa vinifikacije u trenutku dok još nije degoržiran.

Foto: Julio Frangen

Oko 14h održao se dio programa »En primeur Srijem«: svaki je vinar predstavio jedno svoje novo vino: Papak mladu graševinu 2023, Buhač svoj Merlot 2021; Čobanković – Silvanac zeleni 2023, Kast svoja dva nova, jedina buteljirana vina – Graševinu i Traminac 2022, a vinarija Izvori života novi pjenušac Znamen koji je, njegova autorica Mirjana Zelenika predstavila uz istoimenu knjigu, napomenuvši da je to jedini pjenušac koji ima svoju knjigu i jedina knjiga na svijetu koja ima svoj pjenušac.

Foto: Julio Frangen

Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria ponovno je posjetitelje odveo u lijepa glazbena sjećanja s kultnim melodijama koje svi znamo, gosti su pjevušili s osmijehom na licu, a gdjetko je i zaplesao. Čak je vrijeme poslužilo da ugođaj bude savršen, kao, uostalom, na svim doručcima dosada: topli nedjeljni i sunčani dan obasjao je vinograde u jesenskom ruhu i dao posebnu čar fotografijama, nastalim upravo u vikendu kada mošt prelazi u mlado vino, i slavi se popularno Martinje.

Foto: Julio Frangen

»Na zadovoljstvo naših stalnih, ali i novih gostiju, vinskih hedonista, nastavili smo tradiciju održavanja Pjenušavog srijemskog doručka u vinogradu, projekta koji se održava na više lokacija u Hrvatskoj od 2020., u organizaciji Salona pjenušavih vina i županijskih i lokalnih turističkih zajednica. Ove je godine bila posebna prigoda da u jesenskom terminu dodatno obilježimo i proslavimo Dan Vukovarsko-srijemske županije i zaštitnika Sv. Martina. Na doručku su naši vinari, osim pjenušavih predstavili i mlada mirna vina: gostima su se posebice svidjele svježe graševine 2023. vinarija Papak i Buhač te Zeleni Silvanac 2023 vinarije Čobanković. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu pokazao je bogatstvo vinske i gastro ponude našega kraja te važnost uklapanja kulturoloških i umjetničkih elemenata u vinske događaje, poput slikarske radionice koja je bila pravi hit - istaknula je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije, koja se i sama okušala u slikarskim tehnikama.

Foto: Julio Frangen

Nakon doručka u vinogradima Radoš, gosti doručka iskoristili su predivan sunčan dan za ručak u Iloku, šetnju uz Dunav, a neki i za posjet novootvorenoj vinariji Kast u samom središtu grada.

Srijemska je nedjelja bila puna pozitivnih emocija i radosnih osmijeha, posebice onim damama koje su naučile prve »korake« u slikanju te svoje umjetničke radove ponijele doma - kao trajnu uspomenu na jesenski pjenušavi doručak u Srijemu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije