Čokolada je vrlo popularna slastica koju rijetko tko ne voli, pa ju tako mnogi imaju kod kuće. No, znate li kako ju treba čuvati? Neki ju spremaju u hladnjak, a neki u kuhinjski ormarić, ali je li to ispravno? Temperatura ima veliki utjecaj na njezinu teksturu i okus, pa su stručnjaci otkrili gdje ju je ipak najbolje držati kako bi ostala ukusna, piše Express.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
- Aromatične note kakaa vidljve su na višim temperaturama, pa ako želite cijeniti dubinu okusa, trebali biste čokoladu čuvati izvan hladnjaka na hladnom i tamnom mjestu. Od 18 do 21 stupanj Celzijusa savršena je temperatura za držanje čokolade jer nije prevruće da bi se otopila, a nije niti prehladno, kao u hladnjaku, da bi izgubila okus - objasnila je stručnjakinja Angela Beckett.
Čokoladu također treba držati podalje od izvora topline jer to, osim što može otopiti čokoladu, može i izazvati njezino 'cvjetanje', odnosno mogu se stvoriti bijele mrlje. Također ju treba držati dalje od jakih mirisa, jer oni mogu pokvariti okus. Stručnjaci preporučuju da otvorenu čokoladu koju niste pojeli u do kraja, zamotate u foliju ili natrag u omot u kojem je došla, ako se može zatvoriti.
Što se tiče roka trajanja čokolade, ako ste netko tko ju ne pojede cijelu u jednom potezu, možete spremiti čokoladu i ona će trajati i do nekoliko mjeseci nakon roka valjanosti. Taj datum je samo okvirna procjena, a čokolada najčešće traje puno duže, a to je zbog flavonoida koji sprječavaju oksidaciju masti. Tamna čokolada najdulje zadržava kvalitetu, čak i godinu dana nakon datuma na etiketi, mliječna čokolada do šest mjeseci, a bijela čokolada samo nekoliko mjeseci.
Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!
Ljeti se cokolada brzo topi ja je stavim u hladnjak ali ljeti vise jedem.sladoled nego cokoladu.