PROMO

Gdje povijest cvjeta: Ludbreg u mirisu i bojama

Foto: Pointers produkcija
1/5
12.07.2024.
u 13:45

Dobrodošli u Centar Svijeta

Ludbreg, grad smješten u zelenom zagrljaju Varaždinske županije, priča priču o mjestu koje prkosi običnom i slavi izvanredno. Kroz šarene cvjetne kaleidoskope i mirisne vrtove, Ludbreg se otkriva kao istinski "Centrum Mundi", mjesto gdje se povijest, legenda i priroda prepliću u savršenoj harmoniji.

Povijest u mirisu cvijeća

Ludbreg nije samo središte svijeta po legendi; on je i povijesna riznica. Od rimskih vremena kada je na ovom mjestu stajao Castrum Iovia, Ludbreg je bio svjedok brojnih civilizacija. Danas, šetajući njegovim ulicama, možete osjetiti šapat prošlosti. Grad je dom Rudolfa Fizira, genijalnog konstruktora zrakoplova, čiji je avijatičarski duh ovjekovječen u instalaciji "Fizirov avion" koja krasi park staroga grada.

Foto: Pointers produkcija

Cvjetni spektakl: Flora Centrum Mundi

Svake godine, Ludbreg se pretvara u cvjetni raj tijekom međunarodne izložbe "Flora Centrum Mundi". Proizvođači cvijeća iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja donose svoje najljepše primjerke, stvarajući more boja i mirisa na glavnom gradskom trgu. Ovaj događaj, uz bogat popratni program, koncerti i izložbe, privlači tisuće posjetitelja koji dolaze uživati u cvjetnoj čaroliji.

Proštenište Predragocjene Krvi Isusove

U središtu Ludbrega nalazi se i Svetište Predragocjene Krvi Isusove, mjesto jedinstveno po svojoj duhovnoj snazi. Legenda kaže da se 1411. godine u kapelici ludbreškog vlastelinstva dogodilo čudo pretvorbe vina u Krv Isusovu. Danas, ovo svetište privlači hodočasnike iz cijelog svijeta, nudeći duhovnu utjehu i nadu.

Foto: Foto agencija Sjever

Dvorac Batthyany i kamene kugle

Simbol Ludbrega, dvorac Batthyany, stoji ponosno na križanju starih rimskih cesta. Ovaj povijesni kompleks danas je u funkciji jer se u jednoj od pomoćnih zgrada dvorca nalazi gradska uprava, a ispred koje se nalaze kamene kugle stare 65 milijuna godina. Te kugle, tajanstvene i veličanstvene, svjedoče o davnim vremenima kada je Ludbreg bio dno Panonskog mora.

Bakina Hiža i Dedekov Dvor

Za one željne povratka u prošlost, Bakina Hiža i Dedekov Dvor nude autentično iskustvo života iz 19. i početka 20. stoljeća. Ova kućica ispunjena je predmetima bogate kulturne baštine, očuvanim namještajem i alatima, pružajući posjetiteljima jedinstveni uvid u nekadašnji način života.

Foto: Pointers produkcija

Dan Centra Svijeta

Ludbreg svake godine slavi Dan centra svijeta na rođendan svoje legendarne zaštitnice, Ludberge. Ova manifestacija, ispunjena koncertima, izložbama i prigodnim programima, oživljava legendu o Ludbregu kao središtu svijeta. Posebna atrakcija je izviranje Ludbergina vina iz gradske fontane, što čini ovu proslavu nezaboravnom.

Wine&Walk i Aktivno ljeto u Ludbregu

Ludbreg nudi i eno-gastro avanturu kroz manifestaciju Wine & Walk, gdje posjetitelji mogu uživati u degustaciji lokalnih vina i delicija dok istražuju ljepote grada i okolnih brežuljaka. Uz gastro avanture, ne nedostaje i aktivnosti  na otvorenom, jer  Aktivno ljeto u Ludbregu popularizira rekreaciju, zdravo druženje i brojne sportske aktivnosti za sve uzraste u zelenom centru grada od 18 hektara.

Foto: TZP Centar

Cvjetni ponos Ludbrega

Zelenilo ispred gradske uprave, uz misteriozne kamene kugle i glazbenu ogradu, krasi i skulptura "Fizirov avion", prekrivena cvijećem u proljeće. Ova instalacija simbolizira spoj tehnološke inovacije i prirodne ljepote, odajući počast Rudolfu Fiziru i tradiciji cvjećarstva u Ludbregu.

Posjetite Ludbreg, mjesto legendi i harmonične prirode. Neka vas obuzme čarolija kroz sve mirise i boje "Centra svijeta".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije