zastrašujuće brojke

Gotovo polovica svih slučajeva raka uzrokovana je s ovih 9 čimbenika načina života – jeste li i vi u opasnosti?

shutterstock
20.07.2024.
u 08:00

Četvrtina slučajeva raka i polovica smrtnih ishoda mogla se izbjeći.

Prema najnovijem istraživanju, četvrtina svih slučajeva raka i čak polovica smrtnih ishoda uzrokovanih ovom bolešću mogli bi se spriječiti promjenama u načinu života. Istraživači iz Američkog društva za borbu protiv raka (ACS) proučili su podatke o 30 različitih vrsta raka kod odraslih starijih od 30 godina u Sjedinjenim Državama za 2019. godinu, piše The Sun. Njihovo istraživanje pokazalo je da brojni slučajevi raka mogu biti povezani s čimbenicima rizika na koje možemo utjecati, kao što su:

  • Pušenje (sadašnje i bivše)
  • Pasivno pušenje
  • Prekomjerna tjelesna težina
  • Konzumacija alkohola
  • Konzumacija crvenog i prerađenog mesa
  • Niska konzumacija voća, povrća, dijetalnih vlakana i kalcija
  • Tjelesna neaktivnost
  • Izloženost ultraljubičastom (UV) zračenju
  • Infekcije virusima poput Epstein-Barr, Helicobacter pylori, hepatitis B i C, HIV i HPV

Prema njihovoj analizi, 40% svih slučajeva raka (713.340 slučajeva) i oko 50% smrtnih ishoda (262.120 smrtnih slučajeva) može se pripisati gore navedenim čimbenicima rizika. Pušenje je identificirano kao najveći pojedinačni čimbenik rizika, odgovoran za 19,3% svih slučajeva raka (344.070 slučajeva).

VEZANI ČLANCI: 

Pušenje je uzrokovalo 56% svih sprječivih karcinoma kod muškaraca i 39,9% kod žena. Drugi značajni čimbenici rizika uključuju prekomjernu tjelesnu težinu (7,6%), konzumaciju alkohola (5,4%), izloženost UV zračenju (4,6%) i tjelesnu neaktivnost (3,1%).

Udio slučajeva raka uzrokovanih promjenjivim čimbenicima rizika varira od 100% za rak vrata maternice i Kaposijev sarkom do 4,9% za rak jajnika. Više od 80% slučajeva melanoma kože, raka anusa, grkljana, pluća, ždrijela, dušnika, jednjaka i usne šupljine također se može pripisati ovim čimbenicima rizika.

Rak pluća ima najveći broj slučajeva koji se mogu pripisati procijenjenim čimbenicima rizika kod muškaraca (104.410 slučajeva) i žena (97.250), te smrtnih slučajeva (122.740). Slijede melanom kože, rak crijeva i rak mokraćnog mjehura kod muškaraca, te rak dojke, tijela maternice i crijeva kod žena.

GALERIJA: Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik

1/8

Dr. Farhad Islami, viši znanstveni direktor istraživanja dispariteta raka u ACS-u, naglasio je potrebu za sveobuhvatnim politikama kontrole duhana i povećanjem probira za rano otkrivanje raka pluća. Također je istaknuo važnost intervencija koje promiču zdravu tjelesnu težinu i prehranu.

Dr. Ahmedin Jemal, viši potpredsjednik za nadzor i znanost o jednakosti zdravlja u ACS-u, dodao je da je potrebno povećati jednak pristup preventivnoj zdravstvenoj skrbi i svijest o preventivnim mjerama.

VEZANI ČLANCI: 

Iako je studija fokusirana na Sjedinjene Države, ovo je globalni problem. Prema Cancer Research UK u svijetu je 2020. godine bilo 18,1 milijun novih slučajeva raka. Četiri najčešća tipa raka - dojke, pluća, crijeva i prostate - čine više od 40% svih slučajeva. Oko 10 milijuna ljudi u svijetu izgubilo je život od raka u 2020. godini, a predviđa se da će do 2040. godine biti 28 milijuna novih slučajeva godišnje. Ovi alarmantni podaci ističu važnost preventivnih mjera i zdravog načina života u borbi protiv raka.

Što se događa s tijelom kad prestanemo pušiti? 'Dobrobiti osjećamo već 20 minuta nakon gašenja cigarete':

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije