TURISTIČKA PATROLA

FOTO Šljunčane plaže mnogima su najljepše na Jadranu: Dva najveća hotela ne rade, ali zato turiste privlače mačje stube

Gradac
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/16
13.08.2024.
u 10:09

Šljunčane plaže u hladu borova za obiteljski turizam i lov na fotografije

Šljunčane plaže u hladu borova na Makarskoj rivijeri mnogima su najljepše na Jadranu, a u najjužnijoj općini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradcu, te su se prirodne ljepote razvukle u dužini od pet kilometara, u četiri uvale. Nad kristalno čisto more nadvilo se Biokovo, podosta je ljudi, ipak ne i "čovjek na čovjeku" kao prijašnjih godina, a rezervacije mjesta na plaži ručnicima, za sutradan, brzo se rješavaju njihovim micanjem. Poviješću, duhom i dobrim ljudima bogat Gradac profilirao se u destinaciju obiteljskog turizma, elitni ni ne preferiraju niti imaju sadržaja i kapaciteta za njega.

Bečke šnicle, sarajevski ćevapi

Dva najveća hotela, Laguna i Labineca, ne rade već drugu sezonu, što znači da je 1400 kreveta manje, gotovo upola od trenutnog hotelskog kapaciteta. K tome, ni izbliza se ne nazire kraj agonije s devastiranim odmaralištima i lokalima na obali Gradca, koji su bili u vlasništvu sindikata, poduzeća i raznih organizacija iz bivše Jugoslavije, a kojih je u ovome mjestu desetak.

05.08.2024., Gradac - Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Gradac opcina na Makarskoj rivijeri. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Izuzmemo li restoran "Nicolo Polo" boutique hotela "Marco Polo" koji je ove i prošle godine dobio Michelinovu preporuku, bečkim šniclama i sarajevskim ćevapima ugostiteljska ponuda mahom je prilagođena srednjoj i radničkoj klasi, ako si takva više uopće može priuštiti ljetovanje na "najljepšem moru na svijetu", kako volimo tepati hrvatskom dijelu Jadrana. Makarskoj rivijeri desetljećima vjerni, u Gradcu su (i dalje) najbrojniji gosti Česi i Slovaci. Stanovnika je oko tisuću, ljeti taj broj valja pomnožiti s osam. Zvuči puno, al' nije strašno. Prije rata i jednih i drugih bilo je kudikamo više. Mjesto ima sve potrebno za život, od vrtića koji radi cijeli dan nadalje.

Ovdje je lijepo živjeti cijelu godinu, ne samoljeti, kaže Gradačanin Milko Peko, strip autor, romanopisac, novinar
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

– Ovdje je lijepo živjeti cijelu godinu, ne samo ljeti – kaže Gradačanin Milko Peko, strip-autor, romanopisac, novinar..., sačekavši nas u sredini sela gdje se od znatiželjnih očiju u hladu pomalo skriven razvio novi Gradac.

Tu se nalazi i popularno igralište za pse, a Gradac za četveronožne ljubimce ima i plažu. U pravu pet friendly destinaciju svakako ih svrstavaju i "mačje stepenice" na koje turisti rado odlaze. Naime, upravo su gradački gosti u Googleovim mapama označili kao Cat stairs Pekića obor, ulicu ponad Starog porta, tradicionalne dalmatinske lučice u kojoj je foto point kakav traže "lovci" na fotografije za Instagram.

05.08.2024., Gradac - Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Gradac opcina na Makarskoj rivijeri. spomenik ulasku u EU Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

– Dolaze ljudi i pitaju za ovu mačju ulicu, od njih sam i doznala da su je tako označili. Mačaka je više od 30, sve su kastrirane, hranimo ih, a na objed nam dođu i ježi – govori mještanka Kristina, zazivajući pitome mace koje su se izvalile po stepenicama duž ulice, loveći hlad.

Mi smo se tim stubama uspinjali prema crkvi svetog Mihovila arhanđela i staroj Gradini pa produžili prema mjestu na kojem je do Domovinskog rata stajao Spomenik slobodi utjelovljen u čovjeku s ispruženim rukama prema morskoj pučini. Jedino je to djelo slavnog kipara Antuna Augustinčića na dalmatinskoj obali, a dobrovoljnim prilozima sebi, svojim precima i potomcima podigao ga je narod biokovsko-neretvanskog kraja i srednjedalmatinskih otoka još 1972. Dvadeset godina kasnije srušen je i tri je iduća desetljeća ležao na tlu, sve dok se narod Gradca nije ponovno pokrenuo, da ga vrati na mjesto na kojem je i bio. Za obnovu spomenika koji je trenutno u ljevaonici pokrenuta je crowdfunding kampanja, da se prikupi potrebnih 130 tisuća eura.

– Cilj je na vidiku – kaže Peko.

05.08.2024., Gradac - Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Gradac opcina na Makarskoj rivijeri. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Gradački Manneken Pis

On je novac od prodaje svog povijesnog romana "Brat" donirao za obnovu Spomenika slobodi, govori nam dok se spuštamo starim dijelom Gradca prema obali i spomeniku novijeg datuma nedaleko od konobe "Malo misto". Na postolju na kojem piše datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. fontana je dječaka koji mokri iznad natpisa, svojevrsni gradački Manneken Pis, protumačiti se može na više načina.

Ocjene

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 10

Raznolikost smještaja 9

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

Sadržaji za djecu 9

Događanja 7

Opskrbljenost 9

Autohtonost 9

Opći dojam 9


Ukupno 89

Poredak

Primošten 97

Novigrad 96

Lovran 95

Vrsar 95

Senj 95

Mošćenička Draga 94

Vir 94

Fažana 93

Orebić 92

Pirovac 91

Zaton 91

Ugljan - Kali 90

Novigrad (dalmatinski) 90

Pag - Jakišnica 89

Premantura 89

Ston 89

Gradac 89

Cres - Martinšćica 88

Zlarin 88

Karin 88

Krk - Šilo 86

Dramalj 85

Krapanj 85

Rabac 84

Šipan 84

Župa Dubrovačka - Kupari 44

Tučepi

Šolta - Nečujam

Marina

Ključne riječi

Komentara 1

PR
Premkumar
13:12 13.08.2024.

Za novinarku da provjeri: Gradački - Grački Gradačanin - Gračanin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije