TURISTIČKA PATROLA

Bio je biser i inspiracija, a sada je školski primjer devastacije: 'Moramo se okrenuti održivom turizmu'

Šolta – Nečujam
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/14
16.08.2024.
u 11:16

U najmanjoj je uvali na zelenom otoku car Dioklecijan imao ribnjake i terme

Svoje je mjesto ovoga ljeta na stranicama britanskog The Suna našao mirni, zeleni otok lijepih i skrovitih plaža koji se s pravom može nazvati rajem na zemlji, Šolta. Otprilike sat vremena plovidbe trajektom iz Splita do Rogača i mi smo se zaputili prema otoku nekoć toliko spominjanome u kletvi: "Da bog da te Šolta dopala" koju su majke izgovarale kćerima, znajući da ih, ako se tu udaju, čekaju težak život i mukotrpan rad. No od tada do danas promijenilo se dosta toga, osim što je ovaj otok splitskoga arhipelaga poželjna ljetna destinacija, s jakim nautičkim turizmom, posljednje je desetljeće postao i ugodno mjesto za život, imaju pozitivan prirodni prirast i čak 33 posto više djece, zbog čega će morati graditi i novi vrtić.

Za posjetitelje otok je prava oaza prirodnih ljepota na kojem možete šetati, voziti bicikl, uživati u hrani te svojevrsni muzej na otvorenom, s informativnim pločama u svim mjestima, što je dio projekta "Šolta na dlanu". Prosječna cijena apartmana za dvoje je osamdeset eura za noć, no ne morate pakirati kovčege. Otok je pun, na njemu je oko 15.000 ljudi, gotovo deset puta više no što je stalnih stanovnika.

Direktorica općinske turističke zajednice Maja Radman
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Plaže pune, hotel propao

Preko najvećeg i najstarijeg mjesta na Šolti te administrativnog središta Grohota, u kojima je dobrim dijelom snimano kultno "Velo misto", krećemo k odredištu Večernjakove patrole, Nečujmu. Direktorica općinske turističke zajednice Maja Radman vodi nas do najmanje uvale, Piškere, gdje je car Dioklecijan imao ribnjake i terme, a tu je danas postavljena i ploča sa slikama periski i kodom koji možete skenirati ako ste ih vidjeli žive.

– Dioklecijan je u 4. stoljeću odabrao Split za mjesto za život, a kod nas je imao ribnjak. Taj zaštićeni antički ostatak ispod mora planiramo osvijetliti, šetnicu s tematskim pločama već smo uredili – pokazuje.

07.08.2024., Solta - Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Necujam na Solti Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ostvari li se planirano, od sljedećeg ljeta turisti će ovdje imati priliku loviti ribu ostima, pod svićom.

Iz Piškere idemo do središta Nečujma, najmlađeg mjesta na otoku, s najvećom uvalom čija je tišina nekoć bila inspiracija ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću i pjesniku Petru Hektoroviću. Plaža je puna kupača, dio se brčka u bazenu iznad nje. Hotel pokraj propao je. Govori se da je nedavno prodan pa će uz reprezentativce i bivšeg generala u Nečujmu "stolovati" i poznati glazbenik. Zatvorena je i diskoteka blizu povijesne kuće u kojoj je stvarao Marulić čijih se pet stoljeća od smrti obilježava ove godine.

A kad je osamdesetih godina prošloga stoljeća sagrađeno apartmansko naselje, Nečujam je bio pravo moderno ljetovalište. Danas je daleko od te idile i predstavlja školski primjer devastacije obale te se ocjene koje dodjeljujemo odnose samo na Nečujam, nipošto ne na cijelu Šoltu. S komunalnom infrastrukturom za 200 apartmana, koliko ih je bilo izgrađeno, raznoraznim preinakama i dograđivanjima nabujalo je na 565 apartmana. Infrastruktura je ostala ista. Problem su fekalije, crne jame, smeće, divlje sidrenje... Iako je Šolta među prvima u županiji počela s odvajanjem otpada i mještani su po tom pitanju i educirani i suradljivi, oko zelenih otoka porazbacane su vreće.

07.08.2024., Solta - Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Necujam na Solti Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Inspekcije su nijeme, a općinski načelnik Nikola Cecić-Karuzić kaže nam da je poslano 120 prijava za bespravnu gradnju. S gradnjom se ne staje, vidimo i sami komentirajući buduću vilu koja je doslovno uronila u more.

Okretanje održivom

– Borimo se s mogućnostima infrastrukture – parkinga, kanalizacije i vode. Trebamo se okrenuti održivu turizmu, izdići ga na višu razinu – smatra načelnik.

Bacivši još jednom pogled prema lijepoj plaži ispred koje more izgleda kristalno čisto, no na kojoj se nakon svega što smo čuli nismo poželjeli okupati, žurimo u luku, uloviti red za trajekt. Sreća da smo se prije polaska opskrbili u STOP SHOPU u Kaštel Sućurcu pa nam nije bilo teško čekati.

07.08.2024., Solta - Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Necujam na Solti Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ocjene

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 6

Plaže 8

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 7

Sadržaji za djecu 8

Događanja 8

Opskrbljenost 8

Autohtonost 6

Opći dojam 7

Ukupno 76

Poredak

Primošten 97

Novigrad 96

Lovran 95

Vrsar 95

Senj 95

Mošćenička Draga 94

Vir 94

Fažana 93

Orebić 92

Pirovac 91

Zaton 91

Ugljan - Kali 90

Novigrad (dalmatinski) 90

Pag - Jakišnica 89

Premantura 89

Ston 89

Gradac 89

Cres - Martinšćica 88

Zlarin 88

Karin 88

Krk - Šilo 86

Dramalj 85

Krapanj 85

Rabac 84

Šipan 84

Marina 84

Šolta - Nečujam 76

Župa Dubrovačka - Kupari 44

Tučepi

07.08.2024., Solta - Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Necujam na Solti Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Komentara 6

Avatar Šubić25
Šubić25
14:46 16.08.2024.

Održivo postojanje bilo čega pa tako i održivog turizma je moguće jedino uz smanjenje broja judi. Čakog manje turista, manje šćete. Čakod manje judi uopće, manje opterećenje prirode i uništavanje ka i iskorištavanje prirodnih resursa. Ali ne može se s trgovcima i trgovačkon kugom na kormilu imat održivo ičakod. Nima kod trgovačke potkulture ičakod drugog doli iskorištavanje bilo čega mogućeg radi osobnog probitka i koristi. Trgovačka potkultura je pokretač koji generira neravnotežu bilo u međujudskim odnosima, bilo između čovika i prirode (i resursa), jer je trgovac je parazit po prirodi svog trgovačkog zvanja. Ali se priroda, ka i naše biološko postojanje, očuvat mora pod svaku cijenu. To znači trgovce rezat u korinu i vratit se svon izvornom Europskom feudalnom socijalno-političko-ekonomskom poretku.

Avatar Šubić25
Šubić25
15:03 16.08.2024.

Maksimalne poreze uradit cruiserima i ostalin barkama, brodicama i transportnim plovilima. Brodovi uopće nimaju pravo ulazit unutar naših teritorijalnih voda bez plaćanja pristojbe ili naklade. Najveće onečišćenje donose brodovi ka i stoka koju brodovi prevoze. Odživi razvoj je regionalno i lokalno usmjereni razvoj, usmjeren našoj regionaloj domeni - srednjoj Europi. To su i najbolji turisti - Česi, Slovaci, Austrijanci, Nimci, Poljaci, Mađari, Slovaci, Finci, Skandinavci i Baltički narodi. Neuropskin turista nam triba koliko i da se objesimo za to malo šoldi ča ostave... neka to ostave sebi i gone se svon regionalnom nativnom kraju. Sa manjin brojem turista i brodova koji stoku dovoze će i priroda lakše prodisati jer će mnogo manja opterećenja trpit. Održivi razvoj je dakle razvoj koji nima u vidu i cilju parazitsko trgovačko profitiranje na svoj račun i za svoju osobnu korist, a niti je masovan nego je upravo suprotno lokalan i regionalan. Suprotnost svemu čemu je degenerični divljni liberalni turizam poganog zapadnog skota usmjeren.

Avatar Šubić25
Šubić25
15:15 16.08.2024.

I triba se dotaknut materijala ka i stilske arhitekture gradnje da bi se očuva izvorni Dalmatinski kameni stil, te naravno blizine obali (ne može se dopuštat gradnja na obali, jer obala je javno dobro). To sve država triba regulirat zakonski, zakonom o održivom kulutrnom, javnom i prirodnom dobru Hrvatskog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije