zanimljivo

Još nije vrijeme: Stručnjak otkrio koliko bi stupnjeva trebalo biti da upalite grijanje

shutterstock
16.09.2024.
u 10:30

Za sada, dok temperature ne padnu značajnije, termostat može ostati isključen

S dolaskom rujna, jesen polako preuzima primat, a temperature počinju padati. Kako se živa spušta, mogli biste poželjeti posegnuti za termostatom i uključiti grijanje. No, prema savjetima stručnjaka za vodoinstalacije, još nije vrijeme za to. David Doran iz tvrtke Blackstone Plumbing & Heating Ltd, u sklopu istraživanja tvrtke Yell, sugerira da lagani osjećaj hladnoće nije dovoljan razlog za paljenje grijanja, piše Metro

Preporučuje da pričekate dok unutarnja temperatura ne padne ispod 18°C. Za starije osobe ili one osjetljivijeg zdravlja, preporučuje se održavanje temperature oko 20°C, s time da je najčešće potrebno grijanje uključiti početkom do sredine listopada.

VEZANI ČLANCI: 

Još jedna česta zabluda vezana uz grijanje jest da je energetski učinkovitije držati centralno grijanje stalno uključeno na niskoj razini. David objašnjava da je zapravo učinkovitije grijati kuću samo kada je potrebno. Pametni termostati i mjerači vremena mogu pomoći u održavanju ugodne temperature uz manju potrošnju energije.

Također, podizanje temperature na termostatu neće brže zagrijati vaš dom – samo će povećati potrošnju energije. Optimalno je postaviti termostat između 18 i 21°C za najbolju ravnotežu između udobnosti i učinkovitosti.

VEZANI ČLANCI: 

Davidov savjet za noćno grijanje je jednostavan: nemojte ga ostavljati uključeno. Umjesto toga, preporučuje smanjivanje termostata ili korištenje debljih popluna i toplije odjeće kako biste uštedjeli energiju. Ako imate termostatske ventile na radijatorima, preporučuje podešavanje temperature ovisno o prostoriji. Tako, primjerice, možete smanjiti grijanje u prostorijama koje se manje koriste, što će vam pomoći uštedjeti energiju i novac.

Odličan trik kojim možete jače ugrijati prostoriju, ali ne i povećati račune!:

Komentara 10

AN
AntePortas9
13:15 16.09.2024.

I ovaj "stručnjak" je član neke zelene/ crvene sekte.

GN
gnoj
12:58 16.09.2024.

Da sjedim u kući u bundi sa obitelji i gledam tv dok "stručnjak " ne odobri loženje !

Avatar fidelio
fidelio
12:21 16.09.2024.

Hvala, imam dovoljno godina da dobro znam kad mi je zima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije