Mediteranska ljepotica

Hvar je otok gdje sezona ne staje: Evo što vas očekuje do kraja godine

Otok Hvar
Foto: TZ Hvar
1/7
09.09.2024.
u 16:57

Hvar je poznat kao najsunčaniji otok u Hrvatskoj, a ova iznimna količina sunčeve svjetlosti, u kombinaciji s blagom mediteranskom klimom, omogućava posjetiteljima uživanje u outdoor aktivnostima tijekom cijele godine.

Ljeto, modro more, bajkovite plaže, bogata povijest i vrhunska gastronomija prve su asocijacije kada spomenemo otok Hvar. No, osim sunca, mora i hedonističkog odmora, Hvar je i odlična outdoor destinacija koja privlači turiste iz čitavog svijeta i van ljetne sezone zahvaljujući brojnim događajima koja na otoku ne prestaju ni u “hladnijim mjesecima godine”. Blaga mediteranska klima oblikovala je mediteransku vegetaciju na otoku, ali i zanimljivi planinski greben duž južne strane.


Mediteranska ljepotica

Tijekom jeseni, zime i proljeća, temperature na Hvaru rijetko padaju ispod 10 °C, što znači da su uvjeti za aktivnosti na otvorenom često idealni, bez ljetnih vrućina pa ne čudi što posjetitelje do kraja godine očekuje bogat program poput Dalmatinskog kupa daljinskog plivanja.

Plivački maraton održat će se u Jelšanskoj luci na dužini od 3.000 metara. Start će biti na gradskom kupalištu “Lučica”, a plivat će se u pravcu svjetionika Iga (cca 750 m) u dva kruga, do jasno označenog transparenta "CILJ", koji se mora dotaknuti! Okretne bove (4) se moraju obilaziti lijevim ramenom.

Foto: TZ Hvar


Raj za sve ljubitelje hodanja

Otok Hvar nudi bogatu mrežu pješačkih staza koje vode kroz najljepše dijelove otoka. Ove staze pružaju idealnu priliku za istraživanje netaknute prirode, od mirisnih polja lavande i maslinika do gustih borovih šuma i povijesnih kamenih sela.

Staze variraju od laganih šetnji uz obalu do zahtjevnijih uspona prema vrhovima kao što je Sveti Nikola, najviši vrh Hvara, s kojeg se pruža spektakularan pogled na okolne otoke. Pješačenje po Hvaru omogućuje posjetiteljima da dožive autentičan spoj prirodne ljepote i bogate povijesti, daleko od turističkih gužvi, te uživaju u miru i tišini koju pruža ovaj čarobni otok, idealan za festival Nordijskog hodanja, peti po redu koji se održava u suradnji s Hrvatskim savezom za nordijsko hodanje u kategorijama: predškolska dob, školska dob, srednja dob, umirovljenici, te osobe s invaliditetom.


Neprekinuta tradicija

Rujan na otoku donosi manifestaciju koja se na otoku održava od davne 1976. godine, a od malenog provincijskog natjecanja Faros maraton razvio u svjetsku instituciju daljinskog plivanja i jedan od najprestižnijih svjetskih maratona koji je 2012. uvršten u International Marathon Swimming Hall of Fame, čime je postao prvi hrvatski sportski događaj koji je član Kuće slavnih.

Foto: TZ Hvar


Utrka koju obožavaju svjetske ličnosti

Hvar će u listopadu 2024. biti domaćin jednog od najuzbudljivijih sportskih događanja godine – Svjetskog prvenstva u utrkama s preprekama, "Spartan 2024 Sprint & 100M World Championship". Ovo prestižno natjecanje, koje će se održavati od 10. do 13. listopada, okupit će više od 3.000 natjecatelja iz gotovo 40 zemalja svijeta, čime se pozicionira kao jedno od tri najveća sportska događaja u Hrvatskoj ove godine.

Natjecatelji će se nadmetati u tri različite kategorije: 100 metara, 5 kilometara i 10 kilometara, gdje će pokazati svoju izdržljivost, snagu i mentalnu čvrstoću. Svaka od ovih kategorija predstavlja jedinstveni izazov, kombinirajući elemente brzine, agilnosti i izdržljivosti, uz savladavanje niza prepreka koje testiraju granice ljudske izdržljivosti.

Od osnutka 2007. do danas, popularnost Spartan Racea te OCR-a kao sporta rasla je velikom brzinom. Popularizaciji je svakako dopridonijela i činjenica da su se na Spartan Race utrkama natjecale i mnoge slavne ličnosti, poput sestara Venus i Serene Williams, princa Harryja, sestara Kardashian i Randyja Mossa.

Hvar, poznat po svojoj predivnoj prirodi i bogatoj povijesti, pružit će natjecateljima spektakularnu pozadinu za ova intenzivna natjecanja. Staze će prolaziti kroz povijesne gradske jezgre, šumske puteve, pa čak i obalna područja, nudeći sudionicima i gledateljima jedinstveno iskustvo u srcu Mediterana.

Foto: TZ Hvar


Mediteranski pejzaž

Hvar je također destinacija za ljubitelje penjanja, s brojnim prirodnim stijenama koje nude izazove za penjače svih razina. Uvala Vela Stiniva, smještena na sjevernoj obali otoka, jedno je od najpopularnijih mjesta za slobodno penjanje. S impresivnim liticama koje se izdižu iznad tirkiznog mora, ovo mjesto pruža nevjerojatno iskustvo i adrenalinski užitak. Zimski i proljetni mjeseci, kada su temperature ugodnije, savršeno su vrijeme za ovu aktivnost. Na otoku Hvaru se nalazi trenutno 10 penjališta, a uređeno je oko 450 ruta (sportske, alpske i morske solo rute).

Lokacija za penjanje

  • Sveta Nedjelja (uvala uz obalu)

  • Vela Stiniva

  • Lučišće

  • Popinjenica

  • Milna

  • Pokrivenik

  • Straćine

  • Podstine

  • Glova od bure

  • Sv. Nedjelja (špilja i crkva)


Bogata jedriličarska povijest

Jedriličarstvo na otoku Hvaru ima dugu i bogatu tradiciju, čineći ovaj otok jednim od najvažnijih centara jedrenja u Hrvatskoj. Blaga mediteranska klima, povoljni vjetrovi i kristalno čisto more čine Hvar savršenom destinacijom za jedriličare svih razina, od početnika do iskusnih regatnih natjecatelja.

Hvar je domaćin brojnih jedriličarskih događanja, uključujući regate koje privlače sudionike iz cijelog svijeta. Lokalne jedriličarske škole i klubovi aktivno promiču sport među mladima, dok bogata kulturna baština i predivni pejzaži otoka pružaju jedinstveno iskustvo.

Foto: TZ Hvar

Prvenstvo Hrvatske u klasi Melges 24 predstavlja vrhunac domaće jedriličarske sezone, okupljajući najbolje posade iz cijele zemlje. Ova dinamična i iznimno kompetitivna jedriličarska klasa, poznata po brzoj i uzbudljivoj vožnji, testira vještine i koordinaciju posada na moru. Na 5. izdanju ovog prvenstva, jedriličari će se natjecati za titulu nacionalnog prvaka, prolazeći kroz niz taktički zahtjevnih regata na moru.

Novogodišnja regata u Hvaru tradicionalno je jedriličarsko natjecanje koje privlači zaljubljenike u more i vjetar na jedan od najljepših otoka Jadrana. Održava se svakog prosinca, i simbolizira jedinstven način oproštaja sa starom godinom, u društvu vrsnih jedriličara i entuzijasta iz cijele regije. Sudionici se natječu u izazovnim uvjetima zimskog mora, uživajući u spektakularnim prizorima hvarske obale.

Otok Hvar je mnogo više od ljetnog odredišta. Njegova bogata priroda, povijest i kultura čine ga savršenom destinacijom za outdoor aktivnosti tijekom cijele godine. Blaga klima, raznoliki tereni za planinarenje, biciklizam i penjanje, kao i mirne vode za kajakarenje, nude neograničene mogućnosti za avanturiste i ljubitelje prirode.

Sadržaj donosimo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Hvara

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije