PREVENCIJA PRIJE SVEGA

I ljubimci trebaju kod zubara: Otkrivamo 6 jednostavnih pravila zdrave i lijepe zube mačaka!

Zagreb: Mačke udomljene s ulice uživaju na terasi Cat caffea u  Kušlanovoj ulici
Davor Puklavec/PIXSELL
04.08.2024.
u 07:13

Briga o zubima i usnoj šupljini važan je dio održavanja zdravlja mačaka, jer dentalni problemi mogu izazvati druge bolesti i upale

Vlasnici mačaka često ne razmišljaju o dentalnoj njezi svojih ljubimaca sve dok ne primijete neugodan zadah ili im veterinar to ne spomene na godišnjem pregledu. Briga o zubima i usnoj šupljini važan je dio održavanja zdravlja mačaka, jer dentalni problemi mogu izazvati druge bolesti i upale. Pritom je jako važna prevencija, a stručnjaci su za PetMD otkrili što činiti kako bi vaša mačka imala lijepe i zdrave zube.

Perite zube svoje mačke: Četkanje je najbolji način za čišćenje zubi jer se na taj način uklanja plak i usporavaju parodontalne bolesti. Mnogim mačkama se to na prvu neće svidjeti pa će vam možda trebati malo strpljenja. Počnite polako, dopuštajući mački da liže pastu za zube s vašeg prsta ili četkice. Koristite četkicu s mekim vlaknima i malom glavom koja će olakšati pristup malim ustima. Postoje i četkice koje se stavljaju na prste koje vam mogu olakšati posao. Kad mačka prihvati četkicu, nježno podignite usnu kako biste prvo očistili velike očnjake. Tri nježna poteza naprijed-natrag pod kutom od 45 stupnjeva uz liniju desni su dovoljna. Ako se vlakna savijaju tijekom četkanja, smanjite pritisak. Zatim još malo podignite usne kako biste dosegnuli stražnje zube.

VEZANI ČLANCI:

Nemojte ignorirati neugodan zadah: Neugodan zadah kod mačaka obično je prvi znak da loše bakterije u usnoj šupljini nadmašuju dobre. Plak je bakterijski sloj koji se stvara na zubima, iritira desni i dovodi do crvenila i oticanja. Plak se zatim miješa sa slinom i pretvara u kamenac te dovodi do upale desni, odnosno gingivitisa. Riječ je o prvoj fazi parodontalne bolesti. Ako primijetite loš zadah kod svoje mačke, potražite pomoć veterinara.

Vodite mačku na godišnje preglede: Godišnji pregledi važni su za dentalnu njegu mačaka. Veterinar će znati prepoznati znakove bolesti, kao što su osjetljive desni ili povlačenje desni, neugodan zadah, klimavi zubi ili čak nedostatak pojedinih zubi. Rano otkrivanje i liječenje bolesti može usporiti parodontalnu bolest i pomoći u izbjegavanju bolnih i skupih zahvata. Kao predatori, mnoge mačke ne pokazuju promjene u prehrani ili ponašanju sve dok se bolest ne razvije i ne uzrokuje jaku bol. Zbog toga je važno pregledati im usta na svakom veterinarskom pregledu. Veterinar će vam znati reći kada je vrijeme da se mačka podvrgne čišćenju zubi pod anestezijom, a obično se prvo čišćenje preporučuje obaviti do navršene druge godine života.

GALERIJA: Najbolji kućni ljubimci: Ove pasmine su umiljate, mazne i živahne!

Zagreb: Mačke udomljene s ulice uživaju na terasi Cat caffea u  Kušlanovoj ulici
1/7

Vodite računa o dentalnoj prehrani: Jedan od načina da održite zube vaše mačke zdravima jest da joj omogućite dentalnu prehranu. Riječ je o vrsti hrane koja pomaže u smanjenju plaka i kamenca. Granule su dizajnirane tako da pri svakom zalogaju djeluju kao četkica. Zbog veličine, mačka ih drobi umjesto da ih guta cijele, oponašajući učinak četkanja. Takva hrana sadrže i antioksidanse i druge sastojke koji su dobri za cjelokupno zdravlje mačke.

Dajte mački dentalne poslastice: Dentalne poslastice slične su dentalnoj hrani i odlične su za održavanje zdravlja vašeg ljubimca. Poslastice imaju hrskavu površinu koja pomaže u čišćenju zubi te mogu smanjiti kamenac ako se daju mački dvaput dnevno.

Obradujte mačku dentalnim igračkama: Igračke su odličan način da obogatite život svoje mačke, a dentalne igračke su dio rutine za zdrava usta. Pomažu u čišćenju zubi poticanjem žvakanja ili glodanja.

Ljudi misle da mačke u selima žive u idili, ali to baš i nije tako:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije