Unatoč brzom i modernom načinu života, Hrvati i dalje uživaju u hrani i u njenoj pripremi. Međutim, oko polovice građana konzumira dnevno tek tri obroka, a samo šest posto ima pet preporučenih obroka na dan, pokazuje najnovije GFK-ovo istraživanje o prehrambenim navikama u Hrvatskoj provedeno na tisuću ispitanika. Oko polovice ispitanika kuha svaki ili gotovo svaki dan. Zabrinjavajuća je činjenica da gotovo petina ispitanih izbjegava najvažniji obrok u danu – doručak.
– Bez doručka organizam nema dovoljno energije za cijeli dan. Od tri do pet obroka dnevno je u redu ako su u hrani zastupljene sve potrebne tvari. Nije dovoljno pojesti slanac u prolazu, a važno je i konzumirati i druge vrste žitarica, poput zobi, ječma i raži, a ne samo rižu i slično – smatra diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš.
Čak 84 posto ispitanika ima svaki dan topli ručak tijekom radnog tjedna, a oko 40 posto obitelji uvijek jede obroke zajedno. U prosjeku 80 posto obroka jede se kod kuće. Omiljena namirnica i dalje je bijeli kruh, za koji nutricionisti kažu da ga valja zaobići u velikom luku, te kolači, koje 60 posto građana jede svakodnevno.