Visok udio vode tikvice čini idealnom namirnicom za vrijeme redukcijske dijete.
Zahvaljujući obilju folata, vitamina C i beta-karotena, tikvice štite srce i krvne žile od ateroskleroze i srčanog i moždanog udara, dok magnezij i kalij reguliraju krvni tlak.
Fitonutrijenti, u soku tikvica, imaju antikancerogena svojstva, dok biljna vlakna iz kore reduciraju visok kolesterol.
Tikvice je najbolje konzumirati s korom kako biste u potpunosti iskoristili sva ljekovita svojstva.
Tikvice na žaru s octom od pistacije
Sastojci:
5 mladih tikvica, maslinovo ulje za premazivanje, šaka rikole, parmezan; za umak od octa: 1 češanj češnjaka, 30 g oljuštenih pistacija, prstohvat šećera, 20 ml jabučnog octa, 3 žlice maslinovog ulja, sol i papar
Priprema: Na umjerenoj temperaturi zagrijte tavu za grilanje. Tikvice narežite na tanke trake, po dužini, a zatim ih premažite maslinovim uljem. Pecite ih dvije-tri minute, sa svake strane. Umak od octa: usitnite češnjak, pistacije, prstohvat svježe mljevenog papra i šećer. Zatim dodajte ocat i maslinovo ulje. Pripremljenim umakom prelijte tikvice sa žara i prekrijte ih rikolom i ribanim parmezanom.
>>Top 10 brzih i laganih ljetnih obroka od sezonskih namirnica
Visoka temperatura uništava vitamin C